MURITORUL NEMURITOR

Distribuie pe:

Toată Creația e supusă morții! Fiul Omului a murit și El! Lupta celui creat împotriva morții e sortită și ea morții! Moartea pare invincibilă! Cine și prin ce metode poate fi ea învinsă? Știința face progrese în prelungirea vieții/ amânarea morții, și doar atât! E prea plină de sine pentru a putea învinge moartea! Nu prin aroganță, ignoranță, absurditate se poate anihila clipa morții! În realitate, nimic din ceea ce aparține exclusiv celui creat nu o poate învinge!

Moartea nu doar vine… ea e și chemată! O chemăm prin aceleași metode: aroganță, autosuficiență, sictir ori demonică dorință de moarte, ură de viață!

Aș îndrăzni să afirm prezența în viața noastră a unei economii falite a fenomenului moarte, și anume, deși pare paradoxal, un fel de risipă (disprețuire) a morții!

Există, așadar, o risipă existențială, dacă mă pot exprima astfel: o risipă a vieții rezultată dintr-o grasă risipă de moarte. Adică, nu știm nici să trăim, nici să murim! Faust, dar și tânărul Werther (Vezi Goethe Wolfgang), ar fi două exemple potrivite! În opoziție, ca unul care nu a risipit nici moartea, nici viața, îl amintesc pe dreptul Iov!

Și totuși, dacă ar fi posibil, aproape nimeni nu ar vrea să moară, oricât de bătrâni sau răi am fi! În ființa noastră există o scânteie a vieții veșnice, care singură, fără niciun ajutor - tertip din partea creaturii, învinge moartea! E o chestie de credință aici, dar și ea tot de acolo provine, precum iubirea, delicatețea, jertfa de sine! Iar acestea toate sunt fapte chenotice ce smeresc la maxim ființa umană!

Un om taie lemne de foc pentru iarnă! Asigură, astfel, căminului, familiei sale, scânteia de lumină și căldură atât de necesare! Toată munca lui e una “chenotică”, un efort smerit și iubitor, ocrotitor și înălțător, pentru că e pus în slujba vieții! La fel face omul înțelept și cu lemnele (încercările, umilințele, suferințele) sufletului său: nu le îngroapă, nici le risipește ci, cu bun discernământ, le taie sub forma crucii, o cruce din care va țâșni scânteia biruinței sale asupra morții!

Poate face asta un muritor? Da! O poate face doar un muritor nemuritor!

EMANUEL SORIN BUGNER

Lasă un comentariu