PREȚUL MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII A LUAT-O RAZNA!

Distribuie pe:

Pe fondul creșterii, în acest an, a prețurilor la gaze naturale, energie electrică, carburanți, ceea ce a influențat direct și scumpirea alimentelor, produselor industriale în general, aceeași soartă o au și prețurile materialelor de construcții, care au luat-o razna! Urmarea: inflația și cursul de schimb leu/euro au urcat continuu. Inflația a urcat la peste 5%, iar un euro la 5 lei la cumpărare din bănci și casele de schimb valutar.

Drept urmare, prețurile de vânzare a caselor și terenurilor au crescut cu circa 10%. În schimb, pe segmentul spațiilor comerciale și de birouri prețurile au tendință ușoară de scădere, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, conform studiului realizat de RE/MAX România. “Piața imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie - fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulențe generează mari oportunități în acest domeniu.

2020 a fost un an cu mari schimbări în societate și economie, iar cu toate acestea piața imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă și la fel de dinamică precum în 2019. 2021 este un an cu o piață rezidențială în dezvoltare, cu o ușoară corecție în piața comercială și de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal și telemuncă, dar cu o creștere a segmentului de terenuri de construcții”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

Opinia specialiștilor în imobiliare, care au participat la studiul RE/MAX, este că, casele vor rămâne în continuare în topul preferințelor rezidențiale ale cumpărătorilor, motiv pentru care majoritatea prevăd o creștere sau o ușoară stagnare a prețurilor pe acest segment de piață. Prețul caselor va crește cu cel mult 10%. Creșterea de 10% se prevede și pentru terenuri, care rămâne o investiție valoroasă și în acest an. Prognoza evidențiază preferințele cumpărătorilor spre zonele mai liniștite, de a se îndepărta de agitația urbană și de a-și construi o casă cu mai mult spațiu personal și verdeață.

În privința apartamentelor, părerile specialiștilor sunt împărțite. Majoritatea susțin că prețul acestora va crește în acest an. Însă, investitorii în sectorul imobiliar se înmulțesc, construiesc clădiri cu mai multe niveluri, pentru a folosi terenurile cât mai eficient, tendință utilizată și în cazul construirii caselor pe o suprafață de maximum 3 ari (casa și așa-zisa curte sau spațiu verde), ceea ce se întâmplă și în Târgu-Mureș, în ciuda faptului că prețurile sunt mai mari, iar spațiul util al locuinței, în multe cazuri, este mai mic. În schimb, tendința prețurilor spațiilor de birouri este de scădere cu până la 10%, care se va înregistra și în cazul spațiilor comerciale/office. Această tendință este urmarea mutării afacerilor în mediul online, și de muncă la domiciliul salariatului, ca urmare a restricțiilor impuse de creșterea îmbolnăvirilor de COVID-19.

Pandemia a influențat negativ cererea de achiziții în piața imobiliară și a prețurilor pe segmentul chirii la care, în acest an, vor stagna sau vor scădea cu până la 5%. Provocarea cea mai importantă a fost și este, evident, pandemia COVID-19. Pe de altă parte, restricțiile și distanțarea socială, care au îngreunat activitatea agenților imobiliari, iar pe de altă parte contextul social a adus cu sine o îngrijorare evidentă legată de scăderea veniturilor și creșterea generală a prețurilor, la care se adaugă șomajul crescut și a mutării cursurilor facultăților în mediul virtual - online. Ca urmare, se simte serios scăderea prețului la chirii în marile orașe. Comparativ, în 2019, primul factor care a influențat piața, la mare diferență de restul problemelor, a fost creșterea prețurilor proprietăților, iar în 2018 oscilația indicelui ROBOR.

Alte schimbări reprezentative pentru această perioadă, lovită puternic de pandemie, și de accentuarea crizei financiar-economice, politice de creșterea șomajului, a prețurilor la energie electrică, gaze naturale, alimente, materiale de construcții, și scăderea veniturilor populației, de subliniat este totuși faptul creșterii interesului pentru cumpărarea de case și terenuri, ca investiții sigure, ceea ce determină mărirea prețurilor proprietăților.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu