FESTIVALUL DE FOLCLOR MUREȘEAN

Distribuie pe:

Timp de trei zile, Cetatea Medievală din Târgu-Mureș a găzduit cea de-a doua ediție a acestui festival. Au luat parte, așa cum ne spuneau organizatorii, cele patru etnii din județul Mureș: români, maghiari, sași și rromi. Participanții au adus cu ei tot ceea ce e mai frumos în localitatea de unde au venit.

Printre participanți am descoperit pe doctor în istorie și etnografie Virginia Linul, din județul Bistrița Năsăud, localitatea Salva nr. 699 B. N-am pierdut ocazia de a-i adresa câteva întrebări.

- Eu vin pentru prima oară la acest festival al folclorului mureșean. Am un număr de 60 de persoane cu care lucrez și fac costume pentru toate formațiile de cântece și jocuri din întreaga Românie. Am executat costume populare și pentru Ansamblul Profesionist “Mureșul” din Târgu-Mureș, cu care m-am înțeles foarte bine. Acum colaborez cu foarte multe ansambluri din țară. Am organizat, în localitatea de unde vin, un muzeu “viu”, așa cum îmi place mie să-l numesc. În muzeu am și 50 de manechine îmbrăcate în costume populare din diferite zone ale țării. Am văzut, astăzi, aici, tineri de diferite etnii, prezentând costume populare, le doresc și copiilor să le urmeze. Îi felicit pe organizatori pentru modul de organizare a acestui festival.

- Ce le transmiteți mureșenilor?

- Le doresc multă sănătate și să țină cât mai aproape de costumul popular.

- Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc succes în tot ce înfăptuiți!

Text și foto: MARIN CĂLDĂRARIU

Lasă un comentariu