SCHIMBĂRILE CLIMATICE, IMPACT INACCEPTABIL ASUPRA VIITORULUI COPIILOR...

Distribuie pe:

Climatologii belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, în colaborare cu Organizația Mondială “Salvați Copiii”, citați de descopera.ro, susțin că, de-a lungul vieții, copiii din întreaga lume se vor confrunta cu o creștere importantă a episoadelor de caniculă, inundații și secetă, în comparație cu bunicii lor.

“Potrivit studiului nostru, adolescenți din numeroase state, de la Nepal la Australia, vor suferi, în medie, de șapte ori mai multe valuri de căldură și de aproape trei ori mai multe secete, inundații și pierderi de recolte din cauza schimbărilor climatice cu accelerare rapidă.

Cei din statele cu venituri reduse și medii vor duce greul, copiii afgani riscând să se confrunte cu până la de 18 ori mai multe valuri de căldură în comparație cu vârstnicii, iar copiii din Mali cu până la de 10 ori mai multe pierderi de recolte.

Studiul se bazează pe angajamentele de reducere a emisiilor luate în contextul Acordului climatic de la Paris din 2015, estimând că temperaturile globale vor crește cu 2,6 - 3,1 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, acest fapt având un impact inacceptabil asupra copiilor.

Aici, ne referim la expunerea, pe întreg parcursul vieții, la o gamă de evenimente climatice extreme a copiilor născuți în 2020, în comparație cu cei născuți în 1960.

Totodată, am constatat că, în cazul în care încălzirea globală este menținută la 1,5 grade Celsius, expunerea suplimentară, în decursul vieții, a nou-născuților, la valurile de căldură s-ar reduce cu 45% și cu aproape 40% la secete și inundații, comparativ cu nivelul actual.

Copii provenind din diverse țări de pe glob, de la Filipine până în Insulele Solomon, ne-au vorbit despre modul în care numărul din ce în ce mai mare al dezastrelor climatice i-a vulnerabilizat, afectându-le sănătatea mintală și perturbându-le educația.

Este un motiv suficient de serios pentru a-i îndemna pe liderii lumii să nu mai închidă ochii la această problemă atât de gravă”, recomandă specialiștii belgieni. (L.P.)

Lasă un comentariu