LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: “NUMĂRUL MARE DE TINERI, CARE RĂMÂN ÎN LOCALITATE, ESTE O MÂNDRIE PERSONALĂ”

Distribuie pe:

- Din fericire, Deda, ca și județul, nu are probleme cu explozia pandemică care a cuprins întreaga țară. Totuși, în contextul deschiderii anului școlar, cât de pregătită este comuna pentru încercările care se prefigurează, ținând cont de adevăratul galop prin care se manifestă această nenorocită plagă în România?

- Pe noi, pot spune, aceste provocări pandemice ne-au găsit întotdeauna pregătiți. Am avut asigurate toate materialele necesare, măști, mănuși, costume de protecție, dezinfectante. Am deschis și centrul de vaccinare, în Deda, lucru care a avantajat nu doar populația noastră, ci și toată Valea Mureșului Superior, care s-a putut vaccina aici. Am început și anul școlar, asigurând în totalitate condițiile stabilite prin documentele Ministerului Educației Naționale. Dispunem de asistență medicală capabilă să verifice, zilnic, în unitățile de învățământ, starea de sănătate. Și nu mă refer doar la liceu, ci și la Grădinița cu program prelungit, aflată în al doilea an de funcționare, cu trei grupe de copii. Suntem, împreună cu cadrele didactice, atenți la respectarea condițiilor de muncă cu elevii, stabilite de către specialiștii din domeniul sanitar, pentru evitarea efectelor pandemiei. Mă refer atât la igienă, cât și la distanțarea socială și folosirea materialelor de protecție. Accesul în unitățile școlare a fost strict limitat doar la elevi și personalul didactic și este îndeaproape monitorizat de către serviciul de pază. Deocamdată, școala funcționează normal, fără cursuri online. Avem circa o mie de elevi care studiază la liceu și în structurile de învățământ profesional, precum și în clasele primare și gimnaziale. Normală este și activitatea școlilor din Bistra Mureș și Filea.

Nici pentru cetățenii comunei nu avem probleme deosebite, afară de cele câteva cazuri, semnalate în perioada precedentă. Poate, alături de respectarea regulilor igienico-sanitare, a contribuit la aceasta și aerul tare, de munte. Asigur cetățenii că suntem dispuși să nu precupețim niciun efort și să facem toate cheltuielile necesare unei bune stări de sănătate în comunitatea noastră.

- Școala, educația în general, sunt strâns legate de performanța economică a comunității, iar aceasta din urmă presupune un program de investiții și o bună coordonare. Care sunt elementele centrale ale acestei politici de investiții?

- Am prioritizat întotdeauna investițiile, atât prin accesarea de fonduri europene, guvernamentale, cât și prin folosirea judicioasă a resurselor locale. Ocupăm locul al doilea pe județ, printre comunele care accesează fonduri europene, atât prin prisma numărului de accesări, cât și prin aceea a valorii absolute a acestora. Momentan, pentru că tot vorbeam de educație, implementăm un proiect finanțat de Regiunea Centru, prin POR 2014-2020, Axa prioritară 10, la liceul din Deda, specializat în științele naturii și prelucrarea lemnului; vorbesc de aproximativ opt milioane de lei. Obiectivul general al proiectului “REABILITARE ȘI MODERNIZARE LICEU TEHNOLOGIC VASILE NETEA” îl constituie creșterea gradului de participare a populației în învățământul primar și gimnazial în comuna Deda, prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale a Liceului Tehnologic “Vasile Netea”.

Clădirea, corp C1, a fost construită în mai multe etape; s-a extins, prin adăugirile din 1932 și 1962. Aici s-au amenajat cabinete de geografie și de chimie, în incinta vechiului spațiu. În 1975, s-a construit atelierul școlar, iar în 1996 s-a dat în folosință un nou corp, cu 4 săli de clasă și birouri pentru direcțiune și contabilitate. În anul 2004, a mai fost dat în folosință un spațiu cu patru săli de clasă și două săli pentru birouri, iar în anul 2008 a fost construită o nouă clădire, a atelierului școlar, prin programul PHARE, dotată cu echipamente și utilaje specifice pentru fabricarea produselor din lemn și construcții. Activitatea școlară se desfășoară în 16 săli de clasă și cabinete, precum și în clădirea nouă, corp C2, a atelierului școlar, care nu face obiectul finanțării. Luând în considerare numărul mare de copii care frecventează aceasta școală, peste 400 de elevi, se impune ca întreaga clădire să facă obiectul unor măsuri ample de conformare, pentru a respecta exigențele educaționale. Astfel, prin proiect, se propune mărirea capacitații corpului C1 și dotarea clădirii pentru a corespunde necesităților copiilor de clasele I-VIII. Se vor crea 5 săli de clasă, a câte 30 de locuri și 11 săli de clasă a câte 18 locuri, capacitatea crescând, astfel, la 348 de locuri. Est vorba, practic, de o clădire nouă, realizată de la parter, cu zidărie, tot ceea ce înseamnă interior, exterior, mobilier, servicii sanitare, dotare cu spații didactice specializate și echipament necesar. Deda este singura localitate de pe Valea Mureșului Superior, între Toplița și Reghin, care are liceu, deservind toate comunitățile. Absolvenții noștri au șanse mari de a accede la Universitatea Babeș Bolyai, din Cluj, care primește elevi cu bacalaureat, din zona rurală, fără taxe școlare.

- Ar fi, poate, nu lipsit de interes să aflăm câți dintre acești absolvenți se reîntorc să trăiască și să muncească, nu doar în Deda, ci pe toată Valea Mureșului Superior?

- Numărul mare de tineri, care rămân în localitate, este o mândrie personală. Am creat și un grup de acțiune locală (GAL) pentru aceasta, care are angajați din primărie. În comună sunt peste 80 de cadre didactice, cuprinzând și cele 10 locuri de muncă de la Grădinița cu program normal, care sunt localnici. Așa, nu doar că evităm niște cheltuieli, dar sporim și nivelul de implicare și calitatea actului educațional. Avem și alte structuri, care aduc și țin tinerii în comunitate, precum Centrul medico-social, poliție, activități economice prestate de tinerii dedeni. Desigur, la toate acestea a contribuit și proiectul finanțat pe Programul Operațional Capital Uman, de șase milioane de euro, care are deja realizate zece afaceri, în domenii precum cosmetică, coafură, spălătorie de covoare, spălătorie de mașini, ateliere de confecționat garduri metalice, un laborator de cofetărie, două frizerii și un serviciu de despicat bușteni. Urmează să asigurăm și o vidanje. Obligația fiecăruia dintre acești agenți economici e să angajeze minimum două persoane. Un alt domeniu de activitate este prelucrarea lemnului, unde absolvenții noștri se pot angaja sau pot deschide activități private. Doresc și realizarea unei creșe, care va aduce alte 20 de noi locuri de muncă, ca să nu mai pomenesc de colaborarea cu cei de la cablaje Leoni, care vor lucra aici cu circa 25 de persoane, persoane care acum fac naveta la Bistrița. Suntem în discuție, cu cei de la Cablaj Leoni, referitor la două locații, unde urmează să introducem curent trifazic. Nu pot omite nici fermierii tineri care lucrează în comună, crescând oi și vaci Angus. Prin GAL-ul nostru, ei și-au procurat utilaje, alte utilaje au fost finanțate de către Guvernul maghiar. Apoi, să nu uităm Valea Bistrei, unde dezvoltăm un proiect turistic însemnat, cu multe cabane construite, menite să valorifice nu doar frumusețea locului, dar și potențialul latent al zonei. Avem, în zonă, apă, drum, iluminat public și lucrăm la canalizare. Acolo, pe Valea Bistrei, am extins mult intravilanul comunei, creând condiții pentru construirea de case și cabane turistice. De aceste condiții beneficiază și aceia care au decis să revină la Deda, din străinătate. Și nu sunt puțini! Noi ne străduim să asigurăm condiții pentru ca toți să poată considera Deda nu numai un loc natal, ci și ca zonă atractivă din punct de vedere economic, dar și al vieții de zi cu zi.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu