LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Percepând cultura ca esența identității unui popor și ca formă de afirmare a existenței acestuia, Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” - Filiala Târgu-Mureș a organizat miercuri, 29 septembrie 2021, simpozionul “Personalități culturale mureșene. Reverberații în actualitate”, comunicare susținută de către domnul prof. dr. Valentin Marica, prin relatarea aspectelor biografice ale personalităților culturale mureșene: Aurel Filimon, Ion Vlasiu, Vasile Netea, Romulus Guga, Mihai Sin, Ioan Harșia, Mihail Moldovan și Septimiu Bucur.

“Să-i pomenim!” și “Să ne îngrijim de înaintemergători!” au fost îndemnurile adresate publicului de către domnul prof. dr. Valentin Marica.

Acești “mari biruitori”, cu “viețuiri înalte”, cum îi numea Vasile Netea, sunt demni de pomenire, deoarece ne-au numit și ne-au așezat în opera lor, prin truda scrisului, manifestând sacrificiul suprem de a se zidi în creația lor, iar noi, știindu-ne destinatari ai operei lor, suntem datori de a pomeni creatorii, cu idealul și crezul lor.

Îngrijirea de înaintemergători reprezintă apropierea sufletească, intelectuală, morală și umană de creatori, de opera lor și de tot ceea ce ei au crezut și au trăit pentru înfăptuirea idealului, identificându-i ca puncte de sprijin atunci când simțim că parcă am rătăci în lumea aceasta.

A doua parte a comunicării a marcat Ziua Mondială a Inimii, prin expunerea de către domnul prof. dr. Valentin Marica a unei relatări din eseistica lui Constantin Noica, despre membrii unei comunități care, nemaisuportând să trăiască în locul în care trăiau, datorită greutăților vieții și răutății oamenilor, vor să se mute într-un loc mai prielnic, pornind în căutarea acestuia. După străbaterea mai multor spații (munți, dealuri, văi), în căutarea locului prielnic, călătorii se afundă în întunericul unei păduri și nu mai pot înainta. Atunci, călăuza lor, văzând că oamenii sunt în pericol, își scoate inima din piept și o ridică deasupra capului. Aceasta luminează și comunitatea respectivă își poate continua drumul, lumina redându-le încrederea că locul mult visat va fi găsit.

Identificând scriitorul în călăuza din relatarea lui Noica, domnul prof. dr. Valentin Marica a evidențiat rolul creatorului în lume, acela de a reda lumina prin sacrificarea propriei inimi (propriei vieți).

Într-un moment special, cu emoție și dor, a fost evocată marcanta personalitate culturală a lui Lazăr Lădariu, prin citirea de către domnul prof. dr. Valentin Marica a poeziei: “Te văd trecând încet, ca o părere” din opera regretatului poet.

“Clipa de poezie” a fost susținută de către poeții: prof. dr. Valentin Marica, dr. Dorian Marcoci și ec. Silviu Rațiu.

Ec. SILVIU RAȚIU Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu