CELE MAI MULTE MAME ADOLESCENTE, ÎN JUDEȚUL MUREȘ!

Distribuie pe:

Organizația Salvați Copiii România, citată de HotNews.ro, a precizat, în cadrul conferinței “Situația Mamelor și Gravidelor Adolescente din Mediul Rural”, că vârsta medie la nașterea primului copil, în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România, este de 16 ani la prima naștere, iar vârsta crește la 18 la a doua naștere.

Până la 23 de ani, cinci copii...

În urma unei anchete sociologice, Organizația Salvați Copiii a constatat că, în România, sunt tinere care nasc deja al cincilea copil înainte de a împlini vârsta de 23 de ani.

Din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare, cinci gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, iar 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, sarcina în adolescență având numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice.

Fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii, de la o generație la alta, împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate.

Adolescența, vârsta primului partener sexual

În anul 2019, în România, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde s-a înregistrat o creștere de 11%.

Tot în 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290, iar vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescenței în aproape 70% dintre cazuri.

La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini). (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu