IOHANNIS: SUNT ÎNGROZIT DE TRAGEDIA DE LA SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE CONSTANȚA; STATUL A EȘUAT ÎN MISIUNEA DE PROTEJARE A CETĂȚENILOR

Distribuie pe:

“Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca", afirmă șeful statului, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Klaus Iohannis spune că “astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii".

“Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor", subliniază președintele.

“În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare. Pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți."

VIOLETA ALEXANDRU: MOR OAMENI SUB GUVERNAREA NOASTRĂ; CE RUȘINE SĂ NE TOT GĂSIM SCUZE

Țara asta se duce de râpă pentru că ne credem sofisticați, ne jignește să facem curățenie, ordine la nivelul lucrurilor simple, afirmă fostul ministru, Violeta Alexandru.

“Dacă aud, din nou, că s-a trimis Corpul de control după care se așterne tăcerea, înnebunesc. Ca să o spun pe românește. Nu se întâmplă nimic serios. Asta cred. Nu dorim să deranjăm sistemul public, în profunzimea problemelor acestuia. Unul se acoperă pe altul. Nimeni nu răspunde, de fapt. Dar șefi, de spitale, de orice, se bat să fie. Fără pic de abilități manageriale. După care, atunci când se întâmplă ceva, e de vină oricine altcineva. Noi nu avem simțul răspunderii individuale în România, în sistemul public e jale. Când se întâmplă o tragedie, pe moment e mare agitație (ai zice că se schimbă ceva, în fond trăim cu speranțe), pe urmă presa se mută la alt subiect și, de fapt, nu se schimbă nimic pe fond. În sistemul public, mereu e de vină altcineva", a scris deputatul liberal, pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că “bani publici sunt în România", însă aceștia “sunt gestionați prost".

“Se anunță mari și sofisticate achiziții de noi tehnologii și nu se găsesc bani de prize, de clanțe, de becuri. Țara asta se duce de râpă pentru că ne credem sofisticați, ne jignește să facem curățenie, ordine la nivelul lucrurilor simple. Am intrat la guvernare de ceva vreme. Nu avem nicio scuză. Încă ne mai putem trezi. Cu intenții și orgolii, cu răutate și fudulie, nu se va face treabă. Mor oameni sub guvernarea noastră. Ce rușine să ne tot găsim scuze", conchide fostul ministru. (AGERPRES)

CÎȚU: COPIII CARE NU VOR FI TESTAȚI URMEAZĂ CURSURILE ONLINE

Premierul Florin Cîțu a declarat că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele școlare, la cerere de către DSP-ul din localitate sau într-o clinică agreată de părinte și a precizat că școlarii care nu se testează vor continua cursurile online.

Cîțu a fost întrebat dacă autoritățile au luat în calcul și situația în care părinții nu doresc să le fie testați anti-COVID copiii.

“Este adevărat, a fost această situație până acum, cu acele teste care erau așa-numite «invazive», eu sper să nu mai existe această situație", a spus el.

Premierul a susținut că noile teste anti-COVID avute în vedere pentru copii sunt “simple".

“Noi încercăm să oferim toate variantele ca școala să meargă în continuare cu prezență fizică. Dacă cineva nu vrea să-și testeze copilul la școală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze", a adăugat Cîțu.

El a confirmat, întrebat dacă acei copii care nu se testează vor face școala online: “Exact. Copilul netestat rămâne în online".

Potrivit premierului, testele anti-COVID vor fi disponibile în școli cât mai curând, unele fiind deja pe stoc.

“Sunt unele pe stoc, nu știu câte, ce număr de teste avem, dar se va urgenta această procedură, pentru a avea testele cât mai rapid", a mai declarat Cîțu. (AGERPRES)

CUSTODELE COROANEI, MARGARETA: OAMENII AFLAȚI LA VÂRSTA A TREIA MERITĂ RESPECTUL ȘI PREȚUIREA TUTUROR

Custodele Coroanei Române, Margareta, îndeamnă, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la prețuirea și ocrotirea acestora, apreciind că seniorii sunt “o arhivă vie a istoriei noastre".

“Sărbătorim împreună Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Avem în România aproape 4.000.000 de oameni în vârstă. Fundația Regală Margareta a României a fost mereu preocupată de problemele seniorilor. De cinci ani organizăm această conferință internațională. Cu ajutorul specialiștilor încercăm să le oferim demnitate și o viață cu mai puține griji. Bătrânețea este o etapă a vieții noastre. Avem nevoie să o privim cu seninătate și cu speranță. De multe ori, oamenii în vârstă sunt considerați o povară. Nu este adevărat. De fapt, ei sunt o comoară. Ei sunt o sursă prețioasă de experiență, o fântână de înțelepciune, martorii trecutului nostru, o arhivă vie a istoriei noastre. Fără ei, lumea ar fi mai săracă, fără profunzime și fără suflet. Oamenii aflați la vârsta a treia merită respectul și prețuirea tuturor. Ei sunt cei care ne-au crescut, ne iubesc și ne inspiră în fiecare zi. Este datoria noastră să-i ocrotim. La mulți ani și sănătate tuturor seniorilor din România", se arată într-un mesaj video al MS Margareta, postat, vineri, pe pagina de Facebook Familia Regală a României.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Fundația Regală Margareta a României a organizat, joi, conferința online “Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă".

Conferința a fost deschisă cu mesajul Majestății Sale Margareta, președinte al Fundației Regale Margareta a României, care și-a exprimat dorința ca vârstnicii să fie respectați și apreciați, iar experiența lor să fie valorificată.

Aflat la a V-a ediție, evenimentul a adus împreună speakeri naționali și internaționali și participanți specialiști în domeniul senectuții, dornici să împărtășească și să afle cele mai noi soluții prin care viața celor 3,8 milioane de seniori ai României poate deveni mai bună.

Temele dezbătute au inclus statistici actuale și tendințe privind seniorii României, informații despre serviciile de asistență destinate lor, standardele legale și cele dezirabile în centrele rezidențiale, incluziunea seniorilor în lumea digitală, oportunități de participare și de implicare în comunitate a persoanelor în vârstă.

OMS ADAUGĂ DOUĂ MEDICAMENTE ÎMPOTRIVA DEPENDENȚEI DE NICOTINĂ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adăugat două medicamente folosite în tratamentul dependenței de nicotină pe Lista Medicamentelor Esențiale.

Bupropiona și vareniclina se alătură terapiei de înlocuire a nicotinei pe Lista Medicamentelor Esențiale, oferind opțiuni de tratament alternative pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, a anunțat OMS într-un comunicat publicat vineri. Adăugarea lor pe această listă are drept scop atingerea obiectivului campaniei “Commit to Quit" care are în vedere ca 100 de milioane de persoane la nivel mondial să se lase de fumat în anul care urmează.

Lista Medicamentelor Esențiale este actualizată la fiecare doi ani. În prezent, aceasta include 479 de medicamente pentru adulți și 350 pentru copii.

Ea conține medicamente care, conform evaluărilor medicale, sunt necesare pentru îngrijirea de bază a populației. Lista servește drept ghid pentru autoritățile sanitare care aprobă sau achiziționează medicamente.

Guvernele fără propriile autorități de reglementare recurg adesea la medicamentele recomandate pe această listă deoarece ele au fost deja testate de OMS pentru siguranță, eficacitate și un bun raport calitate/preț.

JETURILE DE LAVĂ PRODUSE DE VULCANUL KILAUEA DIN HAWAII AU ATINS ÎNĂLȚIMEA UNEI CLĂDIRI CU 5 ETAJE

Vulcanul Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, a continuat să erupă joi, însă fluxurile sale de lavă rămân pentru moment limitate la craterul central și nu amenință zonele locuite, au anunțat autoritățile.

Primele fisuri au apărut în craterul Halema'uma'u din caldeira vârfului Kilauea miercuri după-amiază. Ele au generat rapid “fântâni de lavă", depășind uneori o temperatură de 1.100 grade Celsius, a precizat USGS.

Erupțiile, care au zguduit în mod regulat Kilauea încă din anii '50, au făcut din acesta o atracție pentru turiști. Oficialii Parcului Vulcanic Național din Hawaii, unde se află acesta, au început să-și mobilizeze personalul pentru a face față afluxului așteptat de vizitatori.

Erupția vulcanului Kilauea nu prezintă un pericol imediat, însă observatorul vulcanologic al USGS la fața locului “continuă să monitorizeze îndeaproape situația", deoarece “începutul erupției este dinamic și incert", a precizat institutul. În 2018, o erupție a Kilauea a distrus câteva sute de case. Circa 20 de persoane care se aflau într-o excursie cu barca pentru a observa curgerea magmei în ocean au fost rănite, inclusiv una grav, de un jet de lavă.

O ECHIPĂ MEDICALĂ - TRANSPORTATĂ CU O AERONAVĂ MILITARĂ LA TÂRGU-MUREȘ, PENTRU PRELEVARE DE ORGANE

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat, ieri, o misiune umanitară pe ruta București - Târgu-Mureș, informează MApN.

Potrivit sursei citate, o echipă medicală multidisciplinară aparținând UPU SMURD București se deplasează la Târgu-Mureș pentru a preleva mai multe organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală.

Aeronava militară a decolat de la Baza 90 Transport Aerian în cursul dimineții.

VACCINUL ANTI-COVID-19 ȘI CEL ANTIGRIPAL POT FI ADMINISTRATE, ÎN SIGURANȚĂ, ÎN ACELAȘI TIMP (STUDIU)

Marea Britanie și alte țări din emisfera nordică se pregătesc pentru o iarnă grea și posibilitatea unei creșteri a numărului cazurilor de gripă în condițiile relaxării restricțiilor asociate COVID-19, inclusiv distanțarea fizică.

Vaccinurile cu doza de rapel (booster) pentru COVID-19 sunt administrate persoanelor vârstnice și celor vulnerabile și angajaților din sectorul sanitar în Marea Britanie, în timp ce premierul Boris Johnson a promis cel mai mare program de vaccinare antigripală din istorie în acest an.

Studiul, condus de Universitatea din Bristol, a constatat că reacțiile adverse raportate au fost în general ușoare până la moderate la testele efectuate cu trei vaccinuri antigripale și unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca.

“Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puține programări pentru cei care au nevoie de ambele vaccinuri", a declarat Rajeka Lazarus, consultant infecționist la Spitalele Universitare Bristol și Weston și investigator principal pentru studii asupra vaccinurilor COVID-19.

Vaccinurile au fost realizate în aceeași zi, în fiecare braț.

Participanților dintr-un grup li s-a administrat la o primă vizită un vaccin anti-COVID-19 și un vaccin antigripal, urmate de un placebo la a doua vizită. Celor din alt grup li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 și un placebo administrat în aceeași zi, urmate de un vaccin antigripal în a doua zi.

Studiul a constatat că 97% dintre participanți și-au exprimat dorința de a primi două vaccinuri în cadrul aceleiași vizite în viitor. (AGERPRES)

PALATUL COTROCENI A FOST ILUMINAT ÎN ROZ

Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân este marcată de Administrația Prezidențială pentru al șaselea an consecutiv iar ieri, de la ora 19,00, Palatul Cotroceni a fost iluminat în culoarea roz.

“Preocuparea Președintelui României pentru lupta împotriva cancerului este constantă și promovarea unei politici de prevenție rămâne o prioritate a agendei prezidențiale de sănătate. Astfel, Administrația Prezidențială lansează un apel pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, responsabil și pentru concentrarea eforturilor pentru prevenție și o diagnosticare precoce a bolii".

La 1 octombrie este marcată, anual, Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân - cea mai frecventă formă de cancer la femei. (AGERPRES)

Lasă un comentariu