ÎNCĂ O ZI NELUCRĂTOARE LA ÎNCEPUT DE OCTOMBRIE

Distribuie pe:

Anual, în data de 5 octombrie este sărbătorită, în întreaga lume, Ziua profesorului și a Educației. Organizația Națiunilor Unite precizează că în ziua de 5 octombrie, toți profesorii să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, pentru a fi motivați și, totodată, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse și materiale educaționale.

Conform Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie, în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, este zi nelucrătoare. Data de 5 octombrie a devenit cunoscută ca Ziua profesorului și a Educației, iar cursurile sunt suspendate, potrivit Ministerului Educației.

Vor avea sau nu elevii liber în ziua de 5 octombrie?

Pe data de 5 octombrie este sărbătorită “Ziua profesorului și ziua mondială a educației". Astfel, ministrul Educației Naționale și Cercetării a anunțat că orele de curs conform programului obișnuit vor fi suspendate.

“Prin prezență, vă reamintim, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, că ziua de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) este zi nelucrătoare, conform dispozițiilor art. 27 alin. (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Grupului de unități al ISMB, înregistrat la Ministerul Delegat pentru Dialog Social cu nr. 881/29.11.2018", a transmis Mihaela Ștefan, Inspector Școlar General.

“Fiecare federație sindicală, în înțelegere cu inspectoratul școlar, stabilește un program specific. Dar dacă vă uitați în structura anului școlar 2016-2017, veți vedea că și pe 1 iunie și de Ziua Educației sunt activități în care nu se fac cursuri", a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al municipiului București.

Zile nelucrătoare în învățământ

În anul 2020, elevii și profesorii au avut un week-end prelungit, fiindcă data de 5 octombrie a picat într-o zi de luni, anul acesta va fi într-o zi de marți. Potrivit Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie, în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, este considerată zi nelucrătoare.

La rândul lor, sindicaliștii precizează că, data de 5 octombrie este zi liberă, deoarece este prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației, și partenerii sociali.

- Zilele de 1 și 2 ianuarie; ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;

- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;

- Prima, a doua și a treia zi de Paști;

- Ziua de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii;

- Ziua de 1 Iunie - Ziua Copilului;

- Prima și a doua zi de Rusalii;

- Ziua de 15 august - Adormirea Maicii Domnului;

- Ziua de 5 Octombrie - Ziua Mondială a Educației;

- Ziua de 30 Noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;

- Ziua de 1 Decembrie - Ziua națională a României;

- Zilele de 25 și 26 decembrie;

- Două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte. (evz.ro)

Lasă un comentariu