ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI

Distribuie pe:

Ziua internațională a non-violenței este marcată în fiecare an la 2 octombrie, așa cum s-a stabilit de către Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluții, Ziua internațională a nonviolenței  este o ocazie pentru a “disemina mesajul nonviolenței, inclusiv prin educație și prin sensibilizarea opiniei publice". Rezoluția reafirmă “relevanța universală a principiului nonviolenței" precum și dorința “de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și nonviolenței", se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia marcării unei astfel de zile “având în vedere că nonviolența, toleranța, respectul deplin pentru toate drepturile omului și libertățile fundamentale pentru toți, democrația, dezvoltarea, înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitate sunt interconectate și se consolidează reciproc", reafirmând totodată relevanța universală a principiului nonviolenței și dorind să asigure o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și nonviolenței.

Ziua de 2 octombrie reprezintă data nașterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume, pionier al filosofiei și al strategiei nonviolenței, conducător de marcă al mișcării pentru independență din India. Mahatma Gandhi a fost o sursă de inspirație pentru mișcările nonviolente în vederea obținerii de drepturi civile și schimbări sociale din întreaga lume.

Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste pașnice pentru a determina progresul politic și social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieții sale, în credința sa în nonviolență chiar și în condiții opresive și în fața unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume" este unul dintre citatele celebre care aparțin lui Mahatma Gandhi.

Lasă un comentariu