A X-A EXPOZIȚIE INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ NAIVĂ, LA GALERIA DE ARTĂ “UNIREA”

Distribuie pe:

Galeria de Artă “Unirea” din Târgu-Mureș găzduiește, pe o perioadă de două săptămâni, Expoziția Internațională de Artă Naivă, ajunsă la cea de a X-a ediție. Organizatori ai evenimentului sunt Primăria Târgu-Mureș, Asociația Artiștilor Plastici Mureș, Școala Populară de Arte Târgu-Mureș, Galeria de Artă “Unirea” din Târgu-Mureș. Vernisajul expoziției a avut loc în ziua de sâmbătă, 2 octombrie a.c., cu începere de la ora 11. La această ediție sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici din județele: Alba, Bacău, Brăila, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Sălaj, Timiș și din Ungaria. Lucrările expuse pe simezele galeriei sunt de pictură, sculptură și tapiserie, aranjate separat, iar cele de pictură apar din nou separat pentru autorii membri ai A.A.P.M., de care s-au ocupat Czirjek Lajos, Ilarie Gheorghe Opriș, Orban Ferenc, Todoran Cornelia. La acest eveniment a participat ca invitată și cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară Leontina Pop, care a încântat participanții cu câteva melodii interpretate de ea, fără orchestrație. Pe lângă acestea, programul vernisajului a inclus și comemorarea artistului plastic de artă naivă Koncz Janos, sculptor din Chendu, și a lui Bandi Dezso, primul care a inițiat și a promovat arta naivă la noi în țară, organizând o expoziție și un catalog al lucrărilor. Totodată, a avut loc și lansarea ultimei cărți scrise de Rozsa Ștefan Ioan, în versiunea din limba maghiară, privind istoricul municipiului Târgu-Mureș. Versiunea în limba română se află încă sub tipar și îi vom face prezentarea în momentul lansării ei. Alocuțiunile și prezentările lucrărilor le-au revenit lui Czirjek Lajos, președintele A.A.P.M., Ilarie Gheorghe Opriș, președinte de onoare, și Todoran Cornelia, administrator al Galeriei de Artă “Unirea”, care a dat citire mesajului primit din partea lui Costel Iftinchi din Iași, cel care editează o revistă națională de artă naivă. Un moment emoționant a fost apariția în prezidiu a celor două nepoate ale lui Bandi Dezso, care au dat citire unei scurte biografii a bunicului lor, în limba română și maghiară. Spre final, au mai luat cuvântul Neagoi Sofia și Toth Katalin despre Bandi Dezso, cât și prof. dr. Voica Foișoreanu, despre arta naivă în general și legat de lucrările expuse pe simeze.

Nu este de mirare faptul că acest vernisaj de expoziție a obținut un record în timp al prezentărilor, de peste o oră și jumătate, datorită programului mai încărcat. Vă prezentăm și lista participanților la expoziție cu lucrări pe simezele Galeriei de Artă “Unirea”: Șandor Constantin, Nagy Olga, Zamfira Zamfirescu, Demeter Magdalena, Lateș Saveta, Osz Margit, Laczko Aranka, Mera Maria, Lukacs Abram Rozalia, Galat Nicolae, Koncz Janos, Szanto Csaba, Neagoi Sofia, Petruț Rusalina, Bicăjan Codruța, Precup Angela, Rozsa Ștefan Ioan, Todoran Cornelia, Harja Elena, Bucuroiu Ion, Kulcsar Pârvu Maria, Magdas Istvan, Makkai Mihaly, Borbely Attila, Balogh Etelka, Lukacs Agnes, Szekely Rebeka, Szekely Szabolcs, Szekely Lajos, Kovacsi Csaba, Kovacsi Sandor, Kocsis Tunde, Laczko Csongor, Tamasi Mihaly, Denesi Ildiko, Mare Daniela, Petre Dorina, Galambfalvi Zoltan, Salamon Csongor, Orban Iren, Czirjak Lujza, Leva Jozsef, Szekely Tamas, Szekely Erzsebet, Orban Ferenc, Cătănoiu Oana, Parascan Gheorghe, Margoș Maria, Popescu Catinca, Porțan Gheorghe Alexandra, Boța Ana, Radu Gheorghe, Danciu Ioan Liviu, Bobu Adina, Păcurar Monica, Pântea Maria, Mihăilă Denisa, Iftinchi Costel, Halasz Zsoka.

Subliniem faptul că este o expoziție foarte reușită și să nu neglijăm faptul că arta naivă este cea mai veche din lume, de peste 10.000 de ani, și care este una dintre cele mai apreciate în întreaga lume. Arta naivă n-o regăsim doar în pictură, sculptură, tapiserie. O regăsim și în grafică, goblenuri, decorațiuni și altele.

Text și foto: VIOREL CONȚIU

Lasă un comentariu