IOHANNIS: PANDEMIA DE COVID-19 A FOST DUBLATĂ DE O EPIDEMIE A DEZINFORMĂRII

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 a fost dublată, în recentul an, de o epidemie a dezinformării, a afirmat, luni, președintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

“Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani și ani de formare medicală au ajuns să fie contestați în baza unor opinii fără fundament științific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe rețelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficiența vaccinurilor obținute prin metode perfecționate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră deja grea mai dificilă decât ar trebui”, a spus șeful statului.

El a concluzionat că “vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei și acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora”.

“Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conștientizeze că cercetarea medicală și farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor și pe o monitorizare continuă a pacienților. Asta face ca anumite evidențe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate”, a punctat șeful statului.

Iohannis a amintit că “unul dintre obiectivele majore ale Proiectului «România Educată» este reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional și științific”.

“Ne propunem să creștem capacitatea absolvenților educației obligatorii de a se informa din surse credibile și de a discerne între informațiile verificate și speculații”, a afirmat Iohannis și a subliniat că “înțelegerea și asimilarea inovațiilor științifice recente sunt condiții obligatorii pentru ca România să progreseze rapid și să reducă masiv decalajele față de statele puternic dezvoltate”.

“Este necesar să integrăm inovația pe toate palierele vieții noastre, în societate, în economie și, evident, în educație”, a spus președintele.

Lasă un comentariu