MARILE COMPANII AERIENE EUROPENE S-AU PUS DE ACORD SĂ RETURNEZE BANII PENTRU ZBORURILE ANULATE DIN CAUZA PANDEMIEI

Distribuie pe:

Companiile Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling și Wizz Air au luat decizia de a rambursa la timp sumele datorate clienților lor care au avut zboruri anulate în timpul pandemiei de coronavirus, dar și să își informeze mai bine pasagerii cu privire la zborurile anulate din cauza companiilor. De asemenea, ele vor oferi vouchere sub formă de compensație doar atunci când pasagerii optează în mod expres pentru această variantă.

 “Salut faptul că toate companiile menționate s-au angajat să rezolve problemele rămase. Acest lucru este crucial pentru restabilirea încrederii pasagerilor. Revenirea sectorului transportului aerian depinde de asta”, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Autoritățile naționale din statele membre UE sunt responsabile pentru punerea în aplicare a legislației UE privind protecția consumatorilor. Comisia Europeană a subliniat că aceasta este cea mai mare acțiune demarată în istoria Rețelei de cooperare în materie de protecție a consumatorului și prima acțiune care a avut la bază o alertă lansată de Comisie. (digi24.ro)

RAED ARAFAT: INTERVENȚIILE CHIRURGICALE SE SUSPENDĂ PENTRU 30 DE ZILE. EXCEPȚIE FAC URGENȚELE ȘI NAȘTERILE

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

“Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Șeful DSU a precizat că “prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menționat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observație care este motivația medicală ce impune necesitatea internării pacienților.

“Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv și decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Totodată, managerii unităților publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienții COVID. (digi24.ro)

BENZINĂRIILE NU MAI VÂND CARBURANȚI SUB 6 LEI LITRUL. UNELE SORTIMENTE AR PUTEA TRECE DE 7 LEI ÎN OCTOMBRIE

Benzinăriile din România nu mai vând carburanți sub 6 lei litrul. Sortimentele premium de benzină și motorină e posibil să sară luna aceasta de 7 lei litrul. În doar 3 săptămâni, carburanții s-au scumpit cu până la 19 bani pe litru. De vină ar fi marii producători care au scumpit barilul de petrol, cu scopul de a-și recupera pierderile de anul trecut. Analiștii economici spun că scumpirile vor continua și vor fi resimțite în tot ce vom cumpăra pentru viața de zi cu zi.

În ultimele 3 luni, carburanții din România s-au scumpit într-un ritm accelerat. În medie, un litru de benzină sau de motorină a fost cu peste 20 de bani mai scump de la o lună la alta. Șoferii care au făcut azi plinul au avut un nou șoc, când au văzut cât au de plătit.

Șofer: Numai în România se pot scumpi în halul ăsta. Noi, populația, suportăm tot. Muncim doar ca să plătim taxe, impozite și prețuri mărite la tot. Absolut tot!

Șofer: Era la 6 lei și 11 bani, azi e 6,18. Probabil, o să ajungem să mergem cu bicicleta curând.

Șoferiță: Se simte, pentru că noi muncim, fiind și studente, cheltuielile sunt mai mari.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, un plin de benzină costă acum cu 40 de lei mai mult.

George Lăcătuș, jurnalist Digi24: În doar 3 săptămâni, prețurile celor 4 tipuri de carburant au crescut cu 8, până la 19 bani pe litru. În momentul de față, nu mai există carburanți sub 6 lei litrul la nicio pompă. Carburanții de tip premium se află la doar 3 bani de pragul psihologic de 7 lei litrul.

Specialiștii în economie spun că scumpirile la combustibil sunt urmare a creșterii rapide a prețului barilului de petrol.

Adrian Negrescu, analist economic: Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi.

Analiștii economici susțin că scumpirile vor continua, iar în curând, prețul benzinei va sări de 7 lei litrul. (digi24.ro)

PESTE 80% DINTRE ROMÂNI CONSIDERĂ CĂ LUCRURILE ÎN ȚARĂ SE ÎNDREAPTĂ ÎNTR-O DIRECȚIE GREȘITĂ (SONDAJ INSCOP)

Peste 80% dintre români consideră că lucrurile în țară se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 12,5% apreciază că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group.

Procentul celor nemulțumiți este în creștere față de luna iunie, când 68,1% credeau că lucrurile nu se îndreaptă într-o direcție bună, dar și față de luna martie, când procentul era de 70,3.

12,5% dintre cei care au răspuns întrebărilor cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună (față de 25,1% în iunie și 23% în martie), iar 6,5% nu știu sau nu răspund.

48,8% dintre respondenți sunt de părere că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii românești și cetățeni români, în timp ce 44,8% consideră că acestea sunt produse mai ales de companii străine (față de 48,6% în iunie și 47,3% în martie). 6,4% nu știu sau nu răspund.

Totodată, cercetarea sociologică relevă că aproape jumătate dintre români se opun primirii de refugiați, în timp ce două treimi sunt de părere că aducerea de imigranți ar putea genera probleme grave în societatea românească.

În ce privește aducerea de imigranți în România, 64,2% sunt de părere că acest lucru ar putea genera probleme grave în societatea românească, în timp ce 30% au opinat că o astfel de măsură ar putea ajuta la acoperirea nevoii de forță de muncă din economie.

Întrebați dacă ar fi de acord ca România să primească refugiați din alte țări, subiecții sondajului au răspuns:

- 47,3% - “Nu, în niciun caz”;

- 38,8% - “Da, însă doar anumite categorii”;

- 12,3% - “Da, fără condiții”;

- 1,6% - nu au răspuns.

Președintele Strategic Thinking Group, Remus Ștefureac, apreciază că “suprapunerea a trei crize majore pe o perioadă scurtă de timp”, criza pandemică, cea economico-socială și cea politică, a determinat o stare de “pesimism accentuată și o prăbușire a percepției” cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

“În acest moment, cred că înregistrăm unul dintre cele mai scăzute niveluri ale indicatorului “direcție bună” din ultimul deceniu, cu perspectiva chiar de înrăutățire în contextul apropierii sezonului rece și a impactului exploziei prețurilor la energie asupra costului vieții.

Consecințele ignorării faptului că 80% din români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită riscă să fie dramatice, mai ales că o parte semnificativă a populației va fi împinsă în plasa unor opțiuni politice radicale, care, în orice caz, nu vor vindeca, ci doar vor înrăutăți problemele din societate”, a precizat acesta.

Vicepreședintele True Story Project, Dan Andronache, consideră că un “complex de factori externi și interni”, precum valul 4 al pandemiei, inflația, creșterile de prețuri la utilități sau confuzia reglementărilor publice pe linie de sănătate, cresc “gradul de insecuritate și nemulțumire” al populației. (digi.24)

ROMÂNIA CERE AJUTORUL UE ÎN CRIZA COVID. “AM ACTIVAT MECANISMUL DE PROTECȚIE CIVILĂ”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că, marți, autoritățile din România au activat Mecanismul de protecție civilă al UE în vederea achiziționării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de COVID-19.

“Problema activării Mecanismului de Protecție Civilă - știu că au fost discuții pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătății, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantitățile necesare.

Am înțeles de la colegii de la Ministerul Sănătății că, la acest moment, avem cantități suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în țările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în țară în anumite cantități. Ministerul Sănătății, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunțăm”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Șeful DSU a adăugat, legat tot de Mecanismul de Protecție Civilă, că se analizează posibilitatea solicitării anumitor echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale.

“Să suplimentăm ce avem și ce achiziționăm pentru a facilita creșterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a precizat Arafat.

El a explicat că solicitarea prin Mecanismul de Apărare Civilă european are în vedere faptul că în două-trei săptămâni ar putea apărea probleme cu stocurile de Tocilizumab din spitalele românești. (digi24.ro)

Lasă un comentariu