D’ALE ANOTIMPURILOR... ASTENIA DE TOAMNĂ

Distribuie pe:

Prin singurătatea lui brumar / Se risipește parcul, cît cuprinzi,/ Învăluit în somnul funerar/ Al fumegoaselor oglinzi. (Tudor Arghezi, Târziu de toamnă)

Obosiți, apatici, indispuși, fără niciun chef: cauza poate fi astenia de toamnă, o tulburare sezonieră foarte frecventă. Provoacă stări de disconfort precum: încetineală în mișcări, epuizare fizică, lipsă de concentrare, insomnii etc., stări care, însă, pot avea impact negativ asupra calității vieții, îngreunând activitățile zilnice obișnuite. Cei care suferă de astenie de toamnă se simt “cu bateriile descărcate” încă de dimineață. “Bioritmurile organismului sunt reglate de alternanța luminii și întunericului. Odată cu sosirea toamnei, organismul este afectat de expunerea mai redusă la soare”, explică nutriționistul Valentina Galiazzo, specialist în biochimie clinică. “Lipsa luminii favorizează scăderea producerii unor hormoni ai sistemului nervos precum serotonina și melatonina și favorizează debutul asteniei “, spune expertul, potrivit lacucinaitaliana.it

Pentru a combate astenia de toamnă, în primul rând, trebuie acordată mai multă atenție stilului de viață. Obiceiurile incorecte pot favoriza apariția acestui fenomen. Recomandarea nutriționistului este “să se mănânce la ore regulate și să se doarmă cel puțin 7- 8 ore pe noapte, să fie limitat consumul de băuturi pe bază de cofeină și alcool deoarece acestea afectează calitatea odihnei pe timpul nopții, prin urmare, ne fac mai puțin vioi și mai morocănoși pe timpul zilei”. Nu în ultimul rând, atenție la fumul de țigară: “Nicotina poate contribui la agravarea situației, deoarece este în măsură să modifice ritmul somn-veghe”.

În ce privește regimul alimentar, important este aportul zilnic de produse bogate în vitamine din complexul vitaminic B: “Au un dublu avantaj. Pe de o parte, vă ajută să vă odihniți mai bine noaptea, deoarece sunt implicate în producerea de hormoni care favorizează relaxarea. Pe de altă parte, vă ajută să vă simțiți mai puțin obosiți în timpul zilei, deoarece joacă un rol important în transformarea alimentelor în energie. Surse excelente sunt peștele, carnea de pui și de curcan, ouăle și legumele cu frunze verzi, de sezon, cum ar fi broccoli, varza și conopida. Legumele sunt, de asemenea, bogate în apă, care este esențială pentru a menține corpul și creierul bine hidratate și pentru a contracara senzația de oboseală”. În meniuri, este necesar să ne concentrăm asupra alimentelor care asigură triptofan, un precursor al serotoninei, hormonul care influențează pozitiv starea de spirit și somnul: “Se găsește în cereale integrale - o importantă sursă de energie - în linte și în leguminoase, în general, precum și în produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi, de pildă, iaurtul”.

Mișcarea în aer liber poate ajuta la contracararea asteniei de toamnă. “Pe de o parte, expunerea la lumina soarelui ajută la reglarea somnului și la îmbunătățirea calității acestuia. De fapt, promovează producerea de serotonină care, în întuneric, se transformă în melatonină, hormonul ce asigură odihna. Pe de altă parte, activitatea fizică stimulează producerea de endorfine, hormoni care te ajută să te simți motivat și plin de energie”, precizează expertul în nutriție, potrivit sursei citate.

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu