MEDICUL, STATUL ȘI... ANONIMUL

Distribuie pe:

• “Dumnezeu este marele anonim, pe care nu-l poate numi nici un nume. Dumnezeu este prototipul etern al întregii frumuseți. El este veșnic ca origine a frumuseții adevărate. Dumnezeu este binele, nu ca cea mai înaltă valoare, ci ca valoarea tuturor valorilor. Dumnezeu este mai mult decât rațiunea și de aceea el nu poate fi sesizat cu gândirea. Dumnezeu este asemenea nemărginitei adâncimi a unei prăpăstii și a infinitei depărtări a unui pustiu”.

Plotin (204-270 d. Hr.), filosof grec, considerat părintele curentului filosofic cunoscut drept neoplatonism. El construiește o doctrină originară expunând o filosofie extrem de sistematică. A beneficiat de protecția și prietenia împăratului Gallienus (218-268). Înainte de moartea sa, în anul 270, după o grea suferință, el rostește: “Mă străduiesc să înalț divinul din mine la divinul din univers”.

***

• “Precum omul, așa și statul are pătimirile sale și pe dușmanii săi, dar cel mai înfricoșat este răul care dărâmă unitatea și armonia publică; dezbinarea dinlăuntru țintește sfărâmarea fericirii, binelui și a liniștii. Interesul și egoismul dezbină popoarele și pe oamenii care erau odată împreună, face mai adâncă râpa (groapa) ce desparte deosebitele clase ale societății și ațâță flacăra urâciunii reciproce”.

Gheorghe Asachi (1788-1869), poet, prozator și dramaturg român, de origine armeană, născut la Herța, în nordul Moldovei, azi Ucraina. Este întemeietorul nuvelei istorice din România.

***

• “În anul Domnului 1970, un tânăr medic de culoare din Republica Congo a fost trimis în țara noastră pentru specializare; pentru a se îmbogăți cu cunoștințe medicale, pentru a putea fi de folos compatrioților congolezi. A lucrat și studiat timp de patru ani de zile, după care s-a întors în țara natală asemenea unei albine, pentru a da din polenul cunoștințelor celor nevoiași și bolnavi. La plecare a fost întrebat de un reporter cum s-a simțit în România și Europa, și cu ce impresii pleacă. A avut cuvinte de mulțumire poporului român pentru ospitalitatea-i bine cunoscută, dar a avut și o remarcă usturătoare: Când am venit în România aveam în suflet ideea că noi, negrii, suntem creați de Dumnezeu cu suflet negru, iar albii cu suflet alb, ca și trupurile. După acești ani de muncă de cercetare în România am constatat cu indignare că “unii români albi la trup sunt cu sufletul negru”.

La acest adevăr trist pentru noi, românii, la această realitate crudă, nu ne rămâne decât să ne trezim din somnul indiferenței, lașității, minciunii, bigotismului, slugărniciei și să dăm de piatră cu toate cozile de topor care ne fac țara și neamul de rușine! (n.a.)

***

P.S. 1 Ioan, cap. 4, vers. 7-8, 20-21: Fraților! Să ne iubim unul pe altul, pentru că dragostea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și cunoaște pe Dumnezeu. Cel ce nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urește, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care

l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească. Și această poruncă avem de la Dumnezeu: “Cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu