MIRCEA COȘEA, ANALIST ECONOMIC: URMEAZĂ O CRIZĂ ALIMENTARĂ. PREȚURILE VOR EXPLODA

Distribuie pe:

Analistul economic Mircea Coșea, care a vorbit despre actuala criză, scoasă la iveală de SARS-CoV-2, a punctat, într-un interviu acordat DCNews și DCNewsTV, că vom asista la o altă criză pe planul producției agricole.

“Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne”, a spus profesorul Mircea Coșea.

“Printre cauzele care au dus la creșterea acestor prețuri stau efectele meteorologice (precum seceta), dar și goana după producții foarte mari și foarte accesibile, generată de consumerismul ridicat, care a dus la scăderea foarte importantă a prețurilor de achiziție. Măslinul, cafeaua, floarea soarelui și vinul sunt deja în criză pe plan mondial”, a punctat Mircea Coșea.

În presa franceză a apărut “ideea” conform căreia producția agricolă a unor țări devine prea mare față de posibilitățile de valorificare pe care le au țările “tradiționale”. România era menționată, în acest context, ca un mare producător de porumb și de floarea-soarelui. Totodată, s-a referit la producția românească de miere, “care iar era un pericol”, a spus Mircea Coșea, atrăgând atenția că astfel de “idei” sunt adesea lansate de presa franceză.

Criza aceasta se “cocea” în economia mondială de 20 de ani - ca urmare a faptului că criza cea mare din 2007-2008 n-a fost rezolvată - iar pandemia a fost momentul care a scos în față aceste dificultăți pe care le avea economia mondială și mai ales modelul ăsta neo-liberal al economiei globale, model win-win, chiar dacă unii îl condamnă. (...) Rezultatul acestui model a fost neprevăzut, în termeni reali, de către cei care l-au inițiat: țările care au primit capitalul, privite ca locul unde se valorificau, un fel de țări de mâna a doua, au devenit atât de importante încât au ajuns să fie ele cele care conduceau raportul dintre țările dezvoltate și așa-numitele țări emergente...

Pandemia le-a arătat țărilor dezvoltate că sunt DEPENDENTE de state “subordonate”.

Mircea Coșea a declarat că “discutăm despre o situație pe care generația mea n-a cunoscut-o până acum”.

(...) Rezultatul acestui model a fost neprevăzut, în termeni reali, de către cei care l-au inițiat: țările care au primit capitalul, privite ca locul unde se valorificau, un fel de țări de mâna a doua, au devenit atât de importante încât au ajuns să fie ele cele care conduceau raportul dintre țările dezvoltate și așa-numitele țări emergente. China este cea care a dezvoltat acest lucru, dar nu numai. Țări ca Thailanda, Filipine, Coreea de Sud au o dezvoltare atât de mare încât au început să aibă un cuvânt de spus. Lucrul ăsta trebuia să fie rezolvat cumva și cum? Prin aceste lanțuri valorice, adică lanțuri de operațiuni care duc la valorizarea unui produs. Pandemia a scos în evidență că-n situații de criză, țările dezvoltate pot suferi pentru că văd că depind, într-o manieră foarte importantă, de țările pe care le considerau subordonate din punct de vedere tehnologic. Un element foarte puțin important la un moment dat, și anume măștile sanitare, erau produse în 2-3 țări din lume. Cei care ar fi trebuit să aibă rezultatul, pentru că dădeau capitalul, au ajuns să fie subordonați țărilor care primeau capitalul”, a atras atenția analistul economic.

Un alt exemplu e dat de lipsa cipurilor care a paralizat industria auto. De asemenea, în 5-10 ani ar urma să existe o criză alimentară puternică, una care nu se va vedea atât în producție, cât în prețuri, atenționează prof. Mircea Coșea, în interviul citat. (sursa - dcnews.ro)

Lasă un comentariu