GUVERNUL A MODIFICAT LEGEA PRIVIND CONTRAVENȚIILE SILVICE

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea Legii 171 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, pentru a se asigura că legea este respectată de utilizatorii SUMAL 2, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

“Am avut pe ordinea de zi suplimentară mai multe teme. Prima temă, și printre cele mai importante, se referă la actul normativ prin care modificăm Legea 171 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Este o ordonanță de urgență prin aprobarea căreia ne asigurăm că legea este respectată de utilizatorii SUMAL 2. Este o măsură de descurajare pentru toate tentativele de fraudă și furt de masă lemnoasă. Avem poate cel mai modern și cel mai bine pus la punct sistem de trasabilitate al materialului lemnos din UE, este un model care se va recomanda, probabil, și altor state membre, SUMAL 2, este un sistem la care s-a muncit foarte mult cu ajutorul STS. (...) Totodată, prin aprobarea acestui act normativ asigurăm sancțiuni dure, pe principiul proporționalității, un principiu cerut și de UE, cerut și în acel infringement care a fost deschis la adresa României, ne respectăm angajamentele asumate în relația cu Comisia Europeană și aducem aceste modificări în baza acestor angajamente”, a declarat Tanczos Barna, luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a adăugat că prin actul normativ au fost introduse “câteva contravenții silvice care vor fi sancționate cu avertisment sau cu amendă de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei pentru faptele de efectuare de fotografii care nu sunt concludente sau nu sunt în corelare directă cu mijlocul de transport și cu încărcătura care se transportă”.

“Tot așa, pentru transportul materialului lemnos fără o fotografie a mijlocului de transport încărcat și utilizarea tipurilor de pastă și cerneală termosensibile care au fost folosite de mai multe ori pentru a frauda, pentru a eluda legea”, a adăugat el. Ministrul a precizat că, de asemenea, “transportul de material lemnos fără conexiune permanentă la internet și SUMAL 2 se sancționează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei”.

“Și transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinație de asemenea se sancționează cu amendă”, a menționat el.

Tanczos Barna a subliniat că măsurile adoptate prin ordonanța de urgență vin în sprijinul echipelor de control de la Ministerul Mediului, gărzile forestiere, ocoalele silvice, Poliție, Jandarmerie și Ministerul de Finanțe prin ANAF.

“A fost o dezbatere lungă, de câteva luni de zile, împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Finanțelor, și am ajuns la acest act normativ care s-a aprobat astăzi”, a declarat el. (AGERPRES)

INCIDENȚA COVID ÎN BUCUREȘTI - 10,93 LA MIA DE LOCUITORI

Rata de incidență COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, miercuri, la 10,93 de cazuri la mia de locuitori în București, potrivit site-ului Direcției de Sănătate Publică.

În urmă cu o zi, rata de incidență a fost de 10,31.

Acum o lună, pe 6 septembrie, incidența COVID-19 în București era 1,08 la mia de locuitori, conform site-ului DSP.

Incidența COVID a trecut de 6 la mia de locuitori săptămâna trecută, pe 29 septembrie. (AGERPRES)

INCIDENȚA COVID ÎN BUCUREȘTI - 10,93 LA MIA DE LOCUITORI

Rata de incidență COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, miercuri, la 10,93 de cazuri la mia de locuitori în București, potrivit site-ului Direcției de Sănătate Publică.

În urmă cu o zi, rata de incidență a fost de 10,31.

Acum o lună, pe 6 septembrie, incidența COVID-19 în București era 1,08 la mia de locuitori, conform site-ului DSP.

Incidența COVID a trecut de 6 la mia de locuitori săptămâna trecută, pe 29 septembrie. (AGERPRES)

BENJAMIN LIST ȘI DAVID W.C. MACMILLAN, LAUREAȚII PREMIULUI NOBEL PENTRU CHIMIE

Cercetătorii Benjamin List și David W.C. MacMillan au fost recompensați miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021, potrivit unui anunț făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe din Suedia, relatează nobelprize.org.

Laureații din acest an au fost premiați pentru “dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, a precizat Goran K. Hansson.

În 2020, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor David Julius și Ardem Patapoutian, premiați pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere.

Marți, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, recompensați pentru studii ce au vizat sistemele fizice complexe.

După atribuirea premiului Nobel pentru chimie, decernat miercuri cercetătorilor Benjamin List și David W.C. MacMillan pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice, sezonul premiilor Nobel din 2021 va continua cu decernarea premiului pentru literatură, pe 7 octombrie, și a premiului pentru pace, pe 8 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat în data de 11 octombrie. (AGERPRES )

ORICE PERSOANĂ SUSȚINUTĂ DE O MAJORITATE PARLAMENTARĂ POATE SĂ DEVINĂ PREMIER

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier.

“Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Evident. Așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică”, a spus Iohannis, întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi premier în vreo formulă de guvern după votul din Parlament la moțiunea de cenzură și dacă ia în calcul să facă o nouă desemnare a acestuia.

De asemenea, întrebat dacă îl ia în calcul pe Ludovic Orban pentru desemnarea ca premier, în contextul în care 40 de parlamentari liberali au semnat o scrisoare publică prin care cer acest lucru, președintele a răspuns: “Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor și nu în presă”.

Șeful statului participă, miercuri, la Summitul UE - Balcanii de Vest, care are loc în Slovenia, la Brdo.

“ESTE O CATASTROFĂ”

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat foarte îngrijorat, miercuri, cu privire la situația pandemică și la creșterea prețurilor la electricitate și a subliniat în context că este nevoie de un guvern.

“Sunt foarte îngrijorat. Recunosc. Am primit datele de astăzi despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri. Din păcate, avem peste 330 de decese astăzi. Este o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc în continuare. Avem nevoie de un guvern. Nu avem nevoie de acuzații reciproce, de abordări orgolioase, cinice. Avem nevoie de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”, a spus Iohannis.

PROPUNEREA DE A EXPULZA 300 DE DIPLOMAȚI RUȘI DIN SUA

Propunerea unor senatori de a expulza 300 de diplomați ruși din Statele Unite ar conduce la închiderea facilităților diplomatice americane în Rusia dacă este implementată, a avertizat Ministerul de Externe rus, citat miercuri de Reuters.

Senatori democrați și republicani americani i-au cerut marți președintelui Joe Biden să expulzeze diplomații ruși dacă Moscova nu eliberează mai multe vize pentru americani care să reprezinte Washingtonul în Rusia. Instituția adaugă că Moscova nu are un număr atât de mare de diplomați la Washington și că propunerea pare să includă personalul diplomatic de la misiunea Rusiei la Națiunile Unite.

În august, Rusia a interzis ambasadei SUA la Moscova să mențină, angajeze sau să contracteze personal rus sau din terțe țări, cu excepția personalului de pază, forțând misiunea să renunțe la 182 de angajați și zeci de contractori, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

OMS AVERTIZEAZĂ: PANDEMIA DE COVID-19 ÎNCĂ NU ESTE ȚINUTĂ SUB CONTROL

Maria Van Kerkhove, directoarea programului de combatere a maladiei infecțioase COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat marți că noul coronavirus este încă departe de a fi ținut sub control și că mulți oameni cred, în mod eronat, că pandemia este aproape de a fi învinsă. “Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact... nu știm deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârșitul ei”, a adăugat specialista americană.

“În anumite orașe, vedem secții de terapie intensivă și spitale saturate, precum și oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca și cum pandemia a fost complet învinsă”, a continuat Maria Van Kerkhove. Potrivit datelor transmise de țările care comunică astfel de informații, “ratele de spitalizare și de deces sunt de departe” cele mai ridicate “în rândul celor care nu au fost vaccinați”, a adăugat ea.

Ea a avertizat că noul coronavirus, deși va ajunge într-un final să fie ținut sub control, este un virus a cărui existență va fi una de durată. “Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început. Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil”, a concluzionat specialista americană.

Lasă un comentariu