ROMÂNII AU GĂSIT LEACUL ÎMPOTRIVA COVID-19: CEAIUL SAU... PĂLINCA!

Distribuie pe:

Cu toate că România e în plin val patru al pandemiei de coronavirus, mulți din cei infectați ajung la spital în ultimul moment, când starea lor este gravă.

Preferă să stea acasă, să se trateze după ureche, uneori cu pălincă sau ceai, refuzând să treacă pragul spitalelor.

Lor nu li se poate întâmpla nimic!

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, afirmă că, din acest motiv, cazurile pe care le au acum în spital sunt grave, majoritatea celor internați pe secțiile de terapie intensivă fiind nevaccinați.

“Aici, sunt mai mulți factori. Unul este lipsa de educație generală, care este destul de răspândită, dacă ne gândim la analfabetismul funcțional... Al doilea este lipsa de educație medicală. Este acea mentalitate a românului că lui nu i se poate întâmpla nimc. Și, nu în ultimul rând, multă lume nu învață din greșelile trecutului.

Desigur, este și acea reținere de a te duce la spital, de a te duce la doctor. Investigațiile de laborator (acea evaluare care se face), pot să evidențieze niște modificări a martorilor biologici, care să sugereze că în următoarele zile evoluția va fi mai severă.

Pe de altă parte, poți să fii în fața unui bolnav pe care îl examinezi și, în funcție de comorbidități, poți să îți dai seama că evoluția va fi severă. Ceea ce oamenii nu realizează acasă sunt exact comorbiditățile”, explică dr. Ceaușu, citat de DiGi24.

Mai superficiali, de felul lor...

Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș este plină, cazurile de Covid-19 internate fiind de la moderate la severe, inclusiv cu pacienți de 30 de ani, internați în stare critică. Un singur lucru îl au aceștia în comun - nu sunt vaccinați!

“Inclusiv felul nostru de a fi, mai superficial, contribuie la acest fenomen, în care pacienții nu vin la spital la timp. Nici acum pacienții care suferă de diverse patologii nu vin suficient de des să îi vedem.

La noi în spital, sunt internați pacienți de toate vârstele și de toate gravitățile. Sunt mulți care vin la spital în momentul în care li se agravează boala. Până atunci stau acasă, se tratează singuri, vin când situația este destul de gravă”, explică medicul infecționist.

Contează evaluarea inițială

La rândul său, medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, afirmă că a învățat, din ceea ce a însemnat pandemia până acum, că ține de fiecare cetățean în parte, dar și de sistemul medical și de ceea ce fac autoritățile în raport cu el.

“Contează enorm cum se face evaluarea inițială, care poate să însemne un telefon la medicul de familie, la un alt medic sau la serviciul 112.

Dacă o persoană este cu afecțiuni cronice și are o anumită vârstă, atunci nu ar trebui să plecăm de la ideea că, cel puțin pe moment, nu are simptome importante sau că nu are insuficiență respiratorie, pentru că s-ar putea ca acea persoană să dezvolte complicații cu o probabilitate mare. Altfel spus, persoana vulnerabilă ar trebui oricum evaluată.

Formele severe cu complicații apar după trecerea primei săptămâni, din ziua a opta până în ziua a 12-a. Acesta este momentul cel mai important. Este o mare greșeală să considerăm că dacă două sau trei zile nu avem nimic am scăpat. Dacă e să se întâmple ceva, e tocmai după această perioadă”, arată dr. Adrian Marinescu.

Mersul la medic în ultima clipă, fenomen cultural

Acesta mai susține că primul telefon pe care pacientul îl dă trebuie să fie către medicul de familie. Persoanele care au factori de risc trebuie să se prezinte la medic, la spital, încă de la primele simptome de boală.

Cei care nu au factori de risc, respectiv persoanele mai tinere, fără comorbidități, se prezintă la spital în momentul în care simptomatologia, ușoară la început, ca la orice boală, începe să se agraveze, respectiv dacă febra este înaltă, dacă starea de sănătate se agravează, atunci trebuie să vină la spital.

“La români, este un fenomen cultural de a merge la medic în ultima clipă. Acest lucru se datorează lipsei de încredere în sistem, în procedurile medicale, fenomen care s-a accentuat în pandemie. Ea exista și înainte, dar într-o proporție ceva mai mică. Mai există și această comoditate a românilor, care merg la medic doar atunci când îi doare mai tare.

Este și o lipsă de încredere în medici, foarte mulți dintre aceștia contrazicându-se în mass-media. Apoi, au mai venit și autoritățile care i-au derutat. Chiar și președintele României a zis la început că este vorba de o simplă gripă. Toate aceste lucruri au dus la acest fenomen social, de a merge în ultima clipă la medic, ceea ce duce la agravarea bolii”, afirmă și Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Se tratează acasă, dar ajung în stare gravă la spital

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a declarat miercuri, 1 septembrie, că mulți pacienți

cu Covid-19 (dar și cu alte boli) amână să apeleze la medici, preferând să se trateze acasă și, astfel, ajung în stare gravă la Urgență.

Managerul instituției, Andras Nagy Robert, a făcut un apel către cetățeni să se prezinte la medic încă de la primele simptome ale bolii.

“Pacienții care constată apariția unor simptome specifice să vină și să caute un medic, că este medicul de familie, că este un medic specialist, nu contează. Să vină la spital, să nu amâne venirea în spital pentru ultimul moment, pentru că dacă este într-o fază preliminară, atunci evoluția bolii poate fi mult mai favorabilă. Nu mă refer doar la Covid-19, mă refer în general la toate situațiile.

Observăm, în ambulatoriu, că pacienții vin într-o stare gravă. Chiar și la Urgență observăm acest lucru și, la fel, în mod repetat, facem apel la populație de a rezolva problemele medicale cât mai repede cu putință, să apeleze la un medic specialist care să ghideze evoluția bolii”.

Lasă că îmi trece...!

În opinia directorului medical al spitalului, dr. Roșu Matyas, Covid-19 este o boală destul de perfidă, deoarece unii pacienți nu prezintă simptome, deși starea lor de sănătate este alterată.

“Nu aș putea să vă răspund de ce nu vin. Probabil că mulți stau acasă, sperând că poate își revin cu paracetamol, că nu vor să se testeze și... vin prea târziu.

Există persoane cărora le este teamă, alte persoane spun că... lasă, îmi trece, e doar o viroză, nu există Covid, stau acasă și mă fac bine de la ceaiuri, pălincă și paracetamol, iar când nu mai pot, atunci vin.

Pe de altă parte, Covid-19 este o boală destul de perfidă, în sensul că te simți destul de bine, chiar și cu o saturație de oxigen de 80%. Pacientul nu își dă seama că este așa de grav. Se simte bine dacă stă în pat, nu face un efort deosebit și nu își dă seama că, de fapt, este într-o stare gravă”, a spus dr. Roșu Matyas. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu