MARE NEDREPTATE PENTRU MULȚI LOCUITORI DIN JUDEȚUL MUREȘ - RĂZBUNAREA “GALBENĂ” A LUI SUPERMAN CÎȚU

Distribuie pe:

Miercuri seară, Guvernul demis - condus, încă, de prim-ministrul Florin Cîțu - a adoptat o Hotărâre prin care acordă instituțiilor administrației publice locale suma de puțin peste un miliard de lei (respectiv 10.000 de miliarde de lei vechi), bani din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Acești bani trebuiau să fie acordați nediscreționar, tuturor unităților administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată să-și achite cheltuielile curente, facturile la utilități, salariile, cheltuielile de asistență socială, cele suplimentare generate de pandemia de coronavirus, cotele de cofinanțare pentru unele proiecte de dezvoltare finanțate majoritar din bani europeni etc.

Florin Cîțu s-a ales șef la PNL cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului

Banii aceștia pare că fuseseră promiși primarilor PNL de prim-ministrul Cîțu și de alți susținători ai acestuia încă înainte de celebrul Congres PNL “5.000”, așa că aserțiunile care circulă în spațiul public, cum că dl Cîțu și-ar fi “cumpărat” scaunul de președinte de partid cu ajutorul banilor publici par să aibă destul temei.

În județul Mureș, primăriile au solicitat, la finalul lunii septembrie, acordarea, pentru cheltuieli imperios necesare - conform scopurilor descrise mai sus, suma totală de 327,24 milioane de lei, însă, prin Hotărârea de Guvern adoptată aseară, premierul Cîțu și miniștrii domniei-sale au găsit de cuviință că sunt de ajuns doar 42,5 milioane de lei pentru Mureș.

Jumătate din România nu există pentru Cîțu

Ceea ce este, însă, de-a dreptul revoltător la nivelul țării este faptul că, din acest miliard de lei alocat primăriilor de Guvernul Cîțu, comunităților conduse de primari PNL și UDMR li s-au alocat aproximativ de cel puțin 8 ori mai mulți bani decât primarilor PSD. Cifrele sunt publice, pot fi consultate de oricine.

Aproape jumătate dintre comunitățile din țară sunt conduse de primari PSD (46,85% mai exact). Lor nu li s-au alocat, însă, nici 20% din acel miliard de lei. În schimb, administrațiile PNL și UDMR au primit aproximativ 80% din bani. Nu mai puțin de 156 de primării conduse de primari de-ai noștri nu au primit absolut niciun leu. Alte 1.021 de primării conduse de primari PSD au primit suma simbolică de 50.000 de lei, 10.000 de euro pentru o întreagă comunitate.

Primăriile comunelor din județul Mureș conduse de primari ai PSD au primit câte 50.000 de lei (10.000 de euro pentru o întreagă comunitate!), sau chiar mai puțin (Rușii Munți, doar 43.000 de lei). Cele conduse de primari PNL sau UDMR au alocați cel puțin de 400.000 de lei, de opt ori mai mult.

Un alt exemplu, orașul Luduș a primit 100.000 lei în timp ce comuna Gurghiu a primit 900.000; comuna Deda a primit 50.000 lei, iar Miheșu de Câmpie 500.000 lei; Ibănești-50.000, iar Suseni 600.000 și așa mai departe. Abuzuri mai limpezi și mai grosolane decât acestea sunt greu de imaginat și nu s-au mai întâmplat în România. Ceea ce a făcut premierul Cîțu, miercuri seară, girând cu semnătura sa acea Hotărâre de Guvern, considerăm că este un abuz de neacceptat.

Ne așteaptă vremuri grele în județul Mureș

Zeci de administrații locale din județul Mureș sunt puse în incapacitate de plată doar pentru că prim-ministrul Cîțu trebuie să-i recompenseze pe membrii “echipei câștigătoare”, după tragi-comicul “festival de democrație” care a paralizat trei luni de zile întreaga țară.

Iar pentru ca dezastrul să fie complet, același premier Cîțu refuză să plafoneze prețurile la energie, “până când un nou Guvern va fi instalat”. Un nou Guvern, dar tot al său, evident. Mai mult, premierul încearcă că blocheze adoptarea proiectului nostru de lege privind plafonarea prețurilor la energie, deși noi am cerut procedură de urgență. Guvernul trage, însă, de timp, refuzând să emită punctul de vedere. Cîțu și (pseudo) guvernul său nu înțeleg că în acest fel nu se răzbună pe adversarii lor politici. Ei nedreptățesc în cel mai primitiv mod cu putință aproape jumătate dintre cetățenii români cinstiți și plătitori de taxe ca toți ceilalți.

Din nefericire, asistăm în continuare la un spectacol grotesc, de care România, cu siguranță, nu avea nevoie acum.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, președinte interimar PSD Mureș

Lasă un comentariu