MOMENT JENANT CONSUMAT ÎN ȘEDINȚA DE CONSILIU LOCAL CORUNCA

Distribuie pe:

Nu am crezut că vom asista vreodată la un asemenea moment de intoleranță față de o comunitate religioasă, la 30 de ani după Revoluția din 1989.

Din bugetul local al comunei, deci din taxele achitate de localnici, sunt atribuiți anual bani pentru susținerea cultelor religioase recunoscute de stat.

Legea cultelor prevede că pot fi atribuite finanțări nerambursabile de la bugetele locale pentru reparația și conservarea clădirilor aflate în patrimoniul bisericilor.

În Corunca se alocă anual cca. 100.000 de lei pentru biserici.

Legea prevede că sumele se atribuie proporțional cu numărul enoriașilor.

Până în prezent, 60% din bani reveneau Bisericii reformate și catolice, iar restul bisericii ortodoxe.

Biserica Greco-catolică, care deține o clopotniță în Bozeni de la sfârșitul secolului XIX , dovadă a existenței în trecut a unei comunități religioase greco-catolice, a solicitat, alături de celelalte confesiuni, un sprijin financiar în valoare de 5.000 de lei pentru salvarea de la prăbușire a acestui monument.

Chiar dacă dl primar a alocat prin proiectul de buget banii solicitați pentru stabilizarea/conservarea clopotniței, unii consilieri, prin tertipuri ieftine, au încercat să se opună unui gest firesc de salvare a unei clădiri de patrimoniu de mare importanță pentru comunitatea românească din Corunca, aflată pe punctul de a se prăbuși peste biserica reformată proaspăt renovată. Imaginea celor două clădiri creează un contrast ce te jenează la ochi.

Contestarea apartenenței acestei clopotnițe la Biserica Greco-catolică, în ciuda documentelor depuse în acest sens de protopopiat, reprezintă o dovadă de intoleranță.

Ar trebui să dăm dovadă de mai mult respect reciproc. Să ne tolerăm unii altora credința și tradițiile.

Starea deplorabilă a Castelului, alături de cea a clopotniței, dovedește lipsa de interes a autorităților față de patrimoniul istoric al comunei Corunca.

În cazul în care nu vor fi alocați bani pentru reparație de la bugetul local, solicităm mobilizarea comunității ortodoxe și greco-catolice din Corunca pentru salvarea acestui monument, din surse proprii.

Asociația Pro Bozeni, cu sau fără sprijinul Primăriei, și-a luat angajamentul să renoveze. Pentru asta le mulțumim!

DANIEL CHEȘA, consilier local

1 comentariu

Lasă un comentariu