CU CÂT NE AJUTĂ STATUL LA PLATA FACTURILOR DE GAZE ȘI ENERGIE ELECTRICĂ

Distribuie pe:

În ședința de luni, 4 octombrie 2021, Guvernul a adoptat, prin ordonanță de urgență, mecanismul de compensare a facturilor la energie electrică și gaze, pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel încât prețurile plătite de către consumatorul casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie.

Factura la energie electrică

Ordonanța stabilește subvenționarea unei părți din facturile consumatorilor casnici de electricitate, pentru consumurile cuprinse între 150 kWh - 1.000 kWh (pe toată perioada sezonului rece, respectiv noiembrie - martie). În ceea privește nivelul compensației, clienții casnici vor beneficia de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kWh, aferentă consumului de energie electrică amintit.

Compensația pe kWh este valoarea în lei reprezentând media aritmetică a tarifelor reglementate (tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, tariful pentru serviciul de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru serviciul de sistem), iar prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și taxa pe valoarea adăugată.

Aceasta înseamnă că fie se va aplica o compensație de 0,21 lei/kWh, dacă prețul pe kWh din care se scade compensația e mai mare de pragul de 0,68 de lei/kWh, fie se va folosi diferența până la prețul de referință (0,68 de lei/kWh), în cazul în care aplicarea compensației maxime (0,21 lei/kWh) ar duce prețul final ce va trebui plătit de clientul casnic la valori sub prețul de referință.

Factura la gaze

La gazele naturale, ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie - martie. Acest ajutor va fi acordat celor cu un consum lunar de gaze naturale cuprins între 80 mc și 1.000 mc.

Compensația se va aplica clienților casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul de vânzare a gazelor naturale.

În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul de vânzare a gazelor naturale și suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se va compensa doar diferența dintre prețul de vânzare a gazelor naturale și prețul de referință.

Limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare (1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022) sunt 150 mc - noiembrie, 250 mc - decembrie, 250 mc - ianuarie, 200 mc - februarie, și 150 mc - martie.

Consumatorii nu trebuie să facă niciun demers

“Necesitatea introducerii unui mecanism de compensare a facturilor la electricitate și gaze naturale a apărut după ce, în cursul acestui an, prețul la energie electrică și gaze naturale a crescut considerabil, iar numeroase familii au acum dificultăți în acoperirea costurilor suplimentare.

Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1.304.934.197 lei, din care suma de 494.204.246 lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810.729.951 lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Diferența de preț final acordată drept compensare urmează a fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare, prin decontarea sumelor aferente schemei de compensare furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale.

Consumatorii care beneficiază de compensații nu trebuie să facă niciun demers, sumele fiind evidențiate direct pe facturi. Ei trebuie doar să urmărească să se încadreze în tranșele de consum. Totuși, nu suntem absurzi, înțelegem că totul e estimat, așa că se acceptă o abatere de 10 la sută”, a declarat, pentru DiGi24, Virgil Popescu, ministrul Energiei. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu