PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ DIN 2021 A FOST ACORDAT ROMANCIERULUI ABDULRAZAK GURNAH. SEZONUL PREMIILOR NOBEL 2021 A DEBUTAT LUNI, 4 OCTOMBRIE

Distribuie pe:

Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 “pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.

Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp, scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.

În universul literar al lui Gurnah, totul este în continuă schimbare, de la amintiri până la nume și identități. O explorare fără sfârșit, determinată de pasiune intelectuală, este prezentă în toate lucrările sale, la fel ca atunci când a început să scrie ca refugiat, la vârsta de 21 de ani.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu