CADASTRARE GRATUITĂ PENTRU MAJORITATEA LOCALITĂȚILOR MUREȘENE

Distribuie pe:

Un număr de 77 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT), din cele 80 eligibile din județul nostru, au semnat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș.

În prezent, din totalul de 102 UAT-uri din județul Mureș, au fost cadastrate în proporție de sută la sută două comune - Cucerdea și Saschiz.

Din informațiile primite de la domnul Lucian Mănișor (directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș OCPI), suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Mureș în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni (terenuri, clădiri și apartamente) în anul acesta, este de 12.051.000 de lei.

“Lucrările de cadastru general - afirma domnia sa - se desfășoară în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Deschiderea cărților funciare pentru cetățeni este gratuită, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș. Pentru a beneficia de fondurile alocate, unitățile administrativ-teritoriale care au semnat contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș trebuie să găsească prestatori până la data de 12 noiembrie 2021, având în vedere că fiecare dintre acestea poate primi până la 30 de mii de euro pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.”

Unitățile administrativ-teritoriale care au încheiat contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară - Finanțarea VII sunt: Acățari, Adămuș, Albești, Aluniș, Apold, Ațintiș, Bahnea, Băgaciu, Băla, Bălăușeri, Batoș, Beica de Jos, Bereni, Bichiș, Brâncovenești, Breaza, Ceuașu de Câmpie, Chibed, Chiheru de Jos, Coroisânmărtin, Cozma, Crăiești, Daneș, Deda, Fântânele, Fărăgău, Gălești, Gănești, Ghindari, Glodeni, Gornești, Grebenișu de Câmpie, Gurghiu, Hodac, Hodoșa, Ideciu de Jos, Iernut, Livezeni, Luduș, Lunca, Mădăraș, Măgherani, Mica, Miercurea Nirajului, Miheșu de Câmpie, Nadeș, Pănet, Papiu Ilarian, Păsăreni, Petelea, Pogăceaua, Râciu, Răstolița, Reghin, Rușii Munți, Sângeorgiu de Pădure, Sânpetru de Câmpie, Sărățeni, Sărmașu, Șăulia, Sighișoara, Șincai, Solovăstru, Sovata, Stânceni, Suplac, Suseni, Târgu-Mureș, Târnăveni, Tăureni, Ungheni, Valea Largă, Vânători, Vărgata, Viișoara, Zagăr și Zau de Câmpie.

După semnarea contractelor de finanțare, primăriile pot încheia în termen de 60 de zile contracte de prestări servicii pentru înregistrarea sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale, cu persoane juridice sau fizice autorizate de ANCPI.

“După cele două localități din județul Mureș care au fost cadastrate în proporție de 100%, iată că facem un pas extrem de important pentru toți proprietarii din alte 77 de UAT-uri mureșene. Vorbim de o sumă de peste 12 milioane de lei care este destinată înscrierii gratuite a proprietăților din județul Mureș în evidențele de cadastru și carte funciară. Așa cum știm, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară, iar pentru cele 77 de UAT-uri, orice persoană sau investitor va putea afla în câteva minute care este situația cadastral-juridică a oricărui teren dintr-o localitate. Îi îndemn pe reprezentanții primăriilor să formeze echipe serioase de lucru, care să respecte termenul de 60 de zile pentru încheierea contractelor de prestări servicii. Va fi nevoie de o muncă de echipă și prin implicarea tuturor factorilor să găsim soluțiile tehnice și juridice corecte pentru a se asigura înregistrarea sistematică a tuturor proprietăților”, a declarat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Conform legislației, ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scopul principal al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 milioane de euro. De asemenea, o altă sursă de finanțare a fost și poate fi bugetul local al primăriilor.

IOAN IACOB, Consilier superior Instituția Prefectului - județul Mureș

Lasă un comentariu