FARMACIILE ANUNȚĂ CĂ TESTELE ANTIGEN RAPIDE PRIMITE DE LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII SE FAC CONTRA COST

Distribuie pe:

Colegiul Farmaciștilor din România a dezmințit faptul că în farmaciile din țară s-ar face teste gratuite de COVID. Informația a fost răspândită în spațiul public și în presă după ce Ministerul Sănătății a publicat un ordin care indica farmaciile avizate pentru testarea COVID, cu teste primite gratuit de la minister.

Colegiul Farmaciștilor arată, însă, într-un comunicat, că Ministerul Sănătății preciza în același ordin că farmaciile pot tarifa testarea, lucru care se și întâmplă, pentru a acoperi materialele necesare, acestea nefiind decontate de Casa de Sănătate farmaciilor.

“Deși comunicatul Ministerului Sănătății preciza în mod clar faptul că «serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislația în vigoare», în mass-media au apărut informații care transmiteau publicului că în farmaciile autorizate pentru efectuarea acestui serviciu farmaceutic, testarea ar fi gratuită.

Este motivul pentru care Colegiul Farmaciștilor din România face precizarea că, deși în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcțiile de Sănătate Publică județene, conform stocului disponibil, (...) farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului”, se arată în comunicatul Colegiului.

Precizarea vine după ce, pe 28 septembrie, Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat că a fost aprobată lista cu 105 farmacii din țară unde se pot face teste antigen rapide Covid.

Potrivit documentului, testarea se realizează prioritar cu teste obținute de la Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în limita stocului disponibil.

“Subliniem că serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislația în vigoare”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Pe rețelele de comunicare au circulat, în zilele următoare, liste defalcate pe județe cu aceste farmacii, însă oamenilor li se spunea că aici se vor putea testa gratuit.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, farmaciile din județul Mureș care asigură teste antigen, în limita stocului disponibil, sunt: farmaciile Andofarm, Help Net și SC Blue Farm din Târgu-Mureș și Farmacia Socială din Sângeorgiu de Mureș.

Lasă un comentariu