GRĂDINIȚĂ PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI, CONSTRUITĂ CU SPRIJINUL STATULUI UNGAR

Distribuie pe:

La Sfântu Gheorghe a fost inaugurat, vineri, un centru de dezvoltare pentru copii preșcolari cu sindrom Down, construit de Biserica Evanghelică Luterană din România, cu sprijinul financiar (1,52 milioane de lei) al statului ungar.

Centrul de Educație Creștină “Samariteanul Milostiv” asigură îngrijire, dezvoltare timpurie și o varietate de activități pentru 25 de copii preșcolari cu sindrom Down.

La ceremonia de inaugurare, episcopul evanghelic luteran Dezsõ Adorjáni a mulțumit oficialilor din cadrul Guvernului Ungariei pentru faptul că, în cadrul programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, au construit și prima grădiniță pentru copiii care au nevoie de educație specială.

István Grezsa, însărcinatul guvernamental responsabil cu coordonarea programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, a declarat că în cadrul programului, grădinița de la Sfântu Gheorghe este singura construită pentru copiii cu dizabilități intelectuale. În opinia sa, înființarea instituției este justificată, deoarece comunitățile maghiare de peste graniță duc lipsă de astfel de instituții, or, iată că Ungaria are acum posibilitatea de a face acest lucru pentru comunitățile de peste graniță.

În discursul pe care l-a susținut, Árpád Antal, primarul orașului Sfântu Gheorghe, a subliniat că puterea comunității se oglindește, întotdeauna, în puterea pe care o au verigile sale mai slabe. “Odată cu inaugurarea de astăzi, consolidăm aceste verigi mai slabe”, a declarat primarul, citat de MTI.

Árpád Antal a anunțat, de asemenea, că la cererea Bisericii Evanghelice Luterane, municipalitatea a achiziționat terenurile și clădirile din vecinătatea grădiniței și le va preda Bisericii, pentru ca instituția să poată fi extinsă în viitor. (sursa foto - maszol.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu