AU INTRAT SEPARAT, SUPĂRAȚI ȘI AU IEȘIT ÎMPREUNĂ, ZÂMBIND

Distribuie pe:

Secvențe ludușene dintr-o poveste de interes comunitar, cu situații și personaje reale.

Scena 1: Urcat pe scară, un muncitor îndepărtează de pe frontispiciul intrării laterale a Primăriei și Consiliului local Luduș tăblița cu inscripția Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu”. Un sărmășean care se pregătea să intre exclamă, ridicându-și brațele spre cer: “Și spitalul din Luduș a fost desființat?”

Scena a 2-a, dialog: “Nu, domnule, aici sunt doar birourile”. “Dar spitalul unde este?” “Asta este, că nu este. Avem doar secții spitalicești”. “Unde?”

Scena a 3-a: Muncitorul îi proiectează, verbal, imagini ale unor clădiri risipite prin oraș, recent reabilitate prin grija Primăriei și a Consiliului local Luduș

Scena a 4-a: Sărmășeanul începe căutarea. La prima clădire: “Nu aici trebuie să vii! Aici sunt Internele”. La a doua clădire: “Aici este Chirurgia, domnule dragă!” La a treia clădire: “Da, aici sunt Infecțioasele. Dar ce cauți dumneata are intrarea pe latura estică. Acolo este “Secția de îngrijiri paleative”, pe care o cauți. Dar de ce o cauți?” “Am un unchi bătrân internat acolo”.

Scena a 5-a: Sărmășeanul se prăbușește: “Nu mai am aer!”.

Scena a 6-a: Sărmășeanul este transportat urgent la Centrul de Primiri Urgențe: “Nu-l putem ajuta! Chemăm Smurd-ul, să-l ducă la Târgu-Mureș”.

Scena a 7-a: Cristi, medic, recent numit șef al C.P.U.-ului ludușean: “Doamne, în ce veche clădire lucrăm! Câte aparate și materiale medicale ne lipsesc! Dacă nu putem avea un spital modern, cu toate secțiile sub același acoperiș, măcar să ne construim un modern Spital de Urgențe!” Mihai, economist la o mare societate din oraș: “Sunt întru totul de acord. Să începem noi acțiunea!”. “Care noi?” “Noi doi, Cristi și Mihai. Cu siguranță, vom fi sute.”

Scena a 8-a are ca loc de desfășurare Restaurantul “Romeo și Julieta”. Adunare populară, convocată de Cristi și Mihai. Participă, ca invitați, reprezentanți ai Instituției prefectului și ai Consiliului Județean Mureș, ai Primăriei și Consiliului Local Luduș, ai Spitalului orășenesc “Dr. Valer Russu”, ai societăților comerciale și instituțiilor din oraș, ai Judecătoriei, Poliției și Jandarmeriei, voluntari tineri și entuziaști, “presa” scrisă și vorbită, simpli cetățeni. Propuneri, opinii de susținere. Hotărâre finală: “Înființăm Asociația pentru Urgențe Medicale, care își asumă responsabilitatea construirii Spitalului de Urgențe la Luduș”.

Scena a 9-a: Timpul curge. Curg sponsorizările și donațiile. Până la data de 29 septembrie 2021, în contul Asociației, s-au strâns 381.267 de lei (ron), echivalentul a cca 78.500 de Euro. De la înființare până la sfârșitul lui septembrie 2021, Asociația pentru Urgențe Medicale a încheiat 10 contracte de sponsorizare cu Spitalul Orășenesc, în valoare de 294.550 lei, iar cu Ambulanța, trei contracte, în valoare de 6.150 lei. Lista contractelor este foarte bogată: Ventilator ventilație mecanică portabil cu troliu, Aparate E.C.G., Monitor funcții vitale, Aspirator de secreții, Pistol biopsie, Lampă fitoterapie, Mașină de spălat profesională, două nebulizatoare, ușă PVC de interior, tărgi pentru transport pacienți, combinezoane, măști, mănuși, botoși, termometre contactless, pulsoximetre, glucometre, spirometru, tot felul de consumabile.

Scena a 10-a: Auditul intern al Asociației își face datoria. Adună, scade, constată corectitudine și legalitate. Contabilizează intrările de bani prin procedeul 3,5% din impozit. La 29 septembrie 2021, în contul Asociației existau 73.588 ron (circa 14.900 Euro).

Scena a 11-a: Covidul 19 își vâră codița și în viața Asociației pentru Urgențe Medicale. Auditul intern face o descoperire șocantă: Spitalul Orășenesc nu confirmă, nici în scris, nici pe site-ul său, o sponsorizare. Una singură. Copreședinții Asociației, Cristi și Mihai, fac presiuni legale, dar fără efectul dorit. Pericol!!! Buturuga mică...

Scena a 12-a se petrece în biroul primarului Ioan Cristian. Acolo, intră pe rând, Cristi și Mihai, cu sufletele mohorâte, doamna manager al Spitalului orășenesc, nedumerită. Sunt invitați corespondenții de presă scrisă județeană. Primarul îi salută binevoitor pe toți.

Scena a 13-a: precizări, învinovățiri voalate, explicații, propuneri, sfaturi, sugestii.

Scena a 14-a: Primarul Ioan Cristian pune capăt întâlnirii, acceptând solicitarea copreședinților Asociației de încheiere a unui Acord operativ între Spital, Primărie și Asociația pentru Medicina de Urgență, repartizarea, în clădirea Primăriei, a unui spațiu destinat biroului Asociației, angajându-se să întreprindă demersuri legale pentru accesarea de fonduri bănești locale, județene, guvernamentale și ale Consiliului Europei pentru construcția, într-un viitor apropiat, a unui modern Spital Orășenesc, recomandând doamnei manager să confirme în scris, cât mai curând posibil, ultimele sponsorizări venite de la Asociație, iar domnilor copreședinți să consulte întâi lista cu cerințe ale Spitalului și abia după aceea să facă donații.

Scena a 15-a: Preopinenții își dau mâna, în semn de bună voire. Domnul primar îi invită să imortalizeze momentul printr-o fotografie de grup.

Scena a 16-a, dar nu ultima: Participanții la întâlnire ies din biroul primarului, zâmbind.

Care ar fi următoarea scenă? Una dorită și așteptată de ludușeni și de locuitorii din comunele și orașele învecinate: începerea lucrărilor pe șantierul celui mai modern spital din zona Ludușului.

Până atunci, sponsorizările și procedeul 3,5% continuă. Mihai și Cristi rămân la posturi, hotărâți să ajute sistemul medical local.

Text și foto MIRCEA GHEBOREAN

Lasă un comentariu