FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA MERGE MAI DEPARTE

Distribuie pe:

Festivalul intercultural ProEtnica merge mai departe și, dacă situația pandemică o va permite, acesta va putea fi organizat din nou în 2022, după doi ani de absență, a declarat Volker Reiter, președintele Asociației Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara (ibz), inițiator al festivalului.

Cetatea Sighișoara a găzduit, în perioada 6-10 octombrie, un eveniment care a propus două mari

teme de dialog intercultural: Conferința ProEtnica - “Minoritățile naționale din România în situație de criză” și “Academia Interculturală ProEtnica”.

“N-am putut organiza Festivalul ProEtnica în 2020.

Ne-am hotărât să organizăm Conferința ProEtnica și Academia Interculturală pentru a nu pierde contactul cu participanții, cu toți factorii implicați și să arătăm oamenilor că vrem să mergem mai departe cu ProEtnica. Considerăm că ceea ce am făcut pe parcursul acestor patru zile a fost o muncă foarte importantă. S-a hotărât, de exemplu, să lărgim baza organizatorică la ProEtnica pentru mai multe organizații, pentru a nu mai fi una singură în caz de criză. S-a discutat despre discursul care incită la ură. Fiecare trebuie să-și găsească pârghiile și curajul să ia atitudine. Concluzionând, ne-am atins scopul”, a precizat, pentru AGERPRES, Volker Reiter.

El a subliniat că ProEtnica rămâne un brand autonom al mai multor organizații.

“Ștafeta merge mai departe. ProEtnica merge mai departe. Și, dacă în 2022 permit circumstanțele, putem reveni în formula completă!”, a arătat inițiatorul festivalului.

Academia Interculturală ProEtnica s-a desfășurat, în acest an, fără cadrul obișnuit al Festivalului ProEtnica, a afirmat Maria Korek, președintele Asociației Divers.

“Ne-am bucurat că totuși am reușit să fim un grup care, și de această dată, a fost foarte divers, atât etnic, cât și profesional, și din toate punctele de vedere, care a reacționat interactiv față de alți ani. Și noi învățăm, cei care organizăm, cum să facem balanța între partea teoretică a cunoștințelor pe care le prezentăm, prin lectorii noștri. Prin intermediul acestei părți, interactive, participanții se cunosc, dar totodată pot să învețe și metodologii, cum să lucreze în comunitățile din care provin, pentru ca să ducă mai departe și să promoveze interculturalitatea. Și cred că acest lucru a reușit, chiar și în condiții de pandemie, și ne bucură acest lucru”, a spus Maria Korek.

Președintele Asociației Divers a subliniat, la rândul său, că ProEtnica trebuie să continue pentru că este un fel de laborator unde fiecare poate să-și exprime liniștit opiniile, să învețe din experiența celuilalt și să ducă mai departe comunităților din care provin, unde beneficiază de încredere, mesajele și concluziile care se desprind în urma unor astfel de evenimente.

“Toate, până la urmă, spun același lucru. O dată - ne ajută dacă facem eforturi să-i cunoaștem pe toți cei cu care conviețuim (...) și, după aceea, dacă încercăm să avem încredere în toți cei cu care conviețuim putem colabora și colaborarea întotdeauna duce spre dezvoltare, iar conflictele duc spre dezbinare și nu ne ajută în dezvoltare deloc, ci doar ne trag în jos”, a adăugat Maria Korek.

La Sighișoara a fost prezent și Meto Nowak, referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania, care a susținut o serie de conferințe și workshopuri și care a participat în ultimii ani la fiecare ediție a “ProEtnica”.

“Eu, fiind din exterior, e așa de bine să văd o abordare în fiecare an și să am această perspectivă asupra societății românești. Este clar că noi aici vorbim despre foarte multe lucruri care se întâmplă în comunitățile din România. Și noi, ca grup, lucrând împreună, avem o situație în care cineva vorbește și ne spune ce este bine, ce este rău și că ar trebui să ne schimbăm. Și dacă plecăm de aici, am putea fi multiplicatorii acestor lucruri noi, lucruri pe care le-am experimentat și pe care le-am considerat în grup ca fiind foarte bune. Și aceasta este cea mai plăcută experiență pe care o am aici”, a declarat Meto Nowak.

Evenimentul intercultural de la Sighișoara, organizat sub egida “ProEtnica”, a revenit după doi ani de absență în peisajul cultural național, timp de patru zile, cu o serie de conferințe, dezbateri și workshopuri, care au avut în centru tema “Minoritățile naționale în situație de criză”.

Lasă un comentariu