UDMR NU ARE ALIAȚI ȘI ADVERSARI ETERNI, DOAR INTERESE PERMANENTE

Distribuie pe:

UDMR reprezintă probabil una dintre cele mai oportuniste formațiuni politice din România. Adepți ai unui soi de realism politic, cei din UDMR se ghidează după principiul “nu avem aliați eterni, dar nici adversari permanenți”. Dacă ne uităm la ultimii 9 ani de zile și analizăm ultimele 10 guvernări, UDMR s-a aflat de 4 ori în opoziție și de 6 ori la putere. Mai mult decât atât, intervalele în care s-a aflat în opoziție cumulează 3 ani și 2 luni. În restul timpului, UDMR s-a aflat la guvernare într-o formă sau alta.

Începând cu luna mai a anului 2012, atunci când primul guvern condus de Victor Ponta s-a instalat la Palatul Victoria, UDMR a rămas în opoziție alături de PD-L și UNPR. UDMR avea să rămână în opoziție și la instalarea guvernului Ponta II, între decembrie 2012 și februarie 2014. Lucrurile aveau să se schimbe însă în guvernul Ponta III, instalat în 2014. Atunci UDMR avea să intre la guvernare, alături de PSD și UNPR și să obțină ministerele Culturii și pe cel al

Mediului și Schimbărilor Climatice. Decizia de a intra la guvernare alături de PSD i-a lăsat la vremea respectivă în opoziție pe cei de la PNL și PD-L. După guvernul Ponta III au urmat câteva interimate asigurate de Gabriel Oprea și mai apoi revenirea lui Ponta, însă UDMR avea să iasă de la guvernare, lăsându-i pe social-democrați să facă guvernul alături de ALDE și UNPR. După căderea guvernului Ponta în noiembrie 2015, a urmat o guvernare tehnocrată asigurată de Dacian Cioloș și mai apoi alegerile parlamentare din 2016. UDMR avea să se întoarcă la guvernare și să facă parte din 3 guverne PSD: Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

UDMR a rămas fidel coaliției PSD - ALDE și nu a votat o moțiune de cenzură inițiată în 2018, împotriva guvernului Dăncilă. Momentul de fidelitate al celor de la UDMR nu avea să dureze însă prea mult timp. În momentul în care vântul schimbării a început să bată din nou,

UDMR a abandonat barca puterii, lăsând PSD fără majoritate în Parlament. Formațiunea lui Kelemen Hunor a votat cot la cot cu liberalii moțiunea care avea să ducă la căderea cabinetului Dăncilă în toamna anului 2019. UDMR avea să fie răsplătit ulterior, formând un nou guvern după alegerile din decembrie 2020, de data aceasta alături de PNL și de USR-PLUS. Pe fondul scandalurilor tot mai dese dintre PNL și USR-PLUS, însă UDMR a început să își netezească calea către o nouă alianță cu PSD. Prin urmare, “trădarea” liberalilor era una previzibilă în contextul jocului dublu făcut de UDMR de-a lungul timpului, la fel cum va fi previzibilă și o viitoare trădare a celor de la PSD, dacă liderii UDMR vor simți din nou vântul schimbării.

Prin urmare, UDMR continuă să practice acest tip de realism politic în care nu are adversari și aliați eterni, doar interese permanente.

MANEA ROBERT (psnews.ro)

Lasă un comentariu