13 OCTOMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU REDUCEREA DEZASTRELOR NATURALE

Distribuie pe:

A fost instituită în 1989, la inițiativa Adunării Generale a ONU, pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor* Uraganele pot atinge viteze ale vântului de peste 300 de kilometri pe oră și, adesea, pot dezlănțui pese 8 trilioane de litri de ploaie într-o singură zi * În iunie 1908, o explozie uriașă, cu amploarea unui cutremur de 5 grade, a zguduit Siberia (Tunguska). Martorii spun că au văzut un cerc de foc pe cer, copaci doborâți la pământ, oameni “aruncați” la câțiva kilometri distanță. Multe animale au fost ucise în explozie, dar nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești. Fenomenul a fost atribuit exploziei unui meteorit. * Durează aproximativ 5 secunde pentru ca o avalanșă să atingă viteza de 80 km/h. Rata de supraviețuire a victimelor salvate în primele 18 minute este de peste 91%. Câinii joacă un rol important în localizarea persoanelor care sunt îngropate sub zăpadă * Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată vreodată a fost cea a Muntelui Tambora de pe insula Sumbawa (Indonezia), în 1815. Cenușa vulcanică s-a dispersat în întreaga lume, ducând la scăderea temperaturilor globale. Eveniment este cunoscut drept “Anul fără vară - 1816” * Vulcanul Kilauea din Hawaii este cel mai activ vulcan de pe Pământ. Erupe continuu începând din 1983 *În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0'/Richter de pe coasta Japoniei a provocat un tsunami de amploare și a afectat viteza de rotație a Pământului, scurtând lungimea unei zile cu 1,8 microsecunde. * În 1812, o serie de cutremure în apropiere de Missouri au făcut ca fluviul Mississippi să curgă, un timp, în sens invers. Întâmplarea a fost pusă pe seama un zeului numit Șarpele Tie, care se răsucea pe sub pământ * Se crede că animale sunt capabile să simtă vibrațiile pământului înainte de un cutremur: păsările, câinii, pisicile și elefanții fug din zonă chiar înainte ca dezastrul să lovească din plin. * Cea mai mare groapă naturală înregistrată vreodată s-a format în mai 1981 în Winter Park, Florida. Lată de aproape 200 de metri și adâncă de 30 de metri, ea a “înghițit” o casă cu 3 dormitoare, 5 mașini Porsche, porțiuni din două străzi și piscina de dimensiuni olimpice din oraș * În 1859, a avut loc cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată în lume. Dacă s-ar produce în zilele noastre, ar putea perturba telecomunicațiile din întreaga lume și ar provoca pagube de miliarde de dolari * Dacă vulcanul Yellowstone Caldera ar erupe din nou, efectul ar fi atât de devastator încât ar provoca schimbări de temperatură ce ar duce la foamete. Tot ceea ce se află la 800 de kilometri distanță de Yellowstone ar putea fi acoperit cu straturi groase de cenușă. O astfel de “super erupție” ar fi catastrofală: cantități mari de dioxid de sulf ar duce la o răcire a climei ce poate dura până la un deceniu.

Dezastrele naturale violente au însoțit omenirea încă de la începuturile ei, dar numărul celor care le-au căzut victime se pierde în negura timpului. Pe străvechea insulă mediteraneană Thera (acum Santorini, Grecia), de exemplu, s-a produs o erupție vulcanică absolut catastrofală, care a stârpit întreaga civilizație minoică, în jurul anului 1600 î.Hr., potrivit unui studiu din 2020. Dar, exact, câte vieți s-au pierdut? Nu vom ști niciodată.

Cu toate acestea, datorită consemnărilor rămase, istoricii pot, cel puțin, să estimeze numărul de pierderi de vieți omenești, ca urmare a dezastrelor naturale ce s-au produs în era noastră. Conform acestora, pe primele 10 locuri, în ordinea crescătoare a numărului victimelor, se numără:

* Cutremurul din orașul sirian Aleppo, din 1138. Magnitudinea cutremurului rămâne necunoscută, dar acesta a fost, oricum, extrem de violent, cronicarii notând că cetatea orașului și casele s-au prăbușit, numărul morților fiind estimat la cel puțin 230.000, motiv pentru care acest seism este considerat drept al 10-lea cel mai mortal dezastru natural din toate timpurile.

* Cutremurul și tsunami-ul din Oceanul Indian (2004) .Cu magnitudinea 9,1/Richter, a lovit largul coastei de vest a Sumatrei, Indonezia. Seismul a creat un tsunami masiv, care a ucis aproximativ 230.000 de oameni și a strămutat aproape 2 milioane de localnici în 14 regiuni din Asia de Sud și din țările Africii de Est. Deplasându-se cu o viteză de peste 800 km/oră, tsunami-ul a ajuns la țărm în doar 15 - 20 de minute după ce a avut loc cutremurul, lăsând localnicilor foarte puțin timp pentru a fugi pe un teren mai înalt. În unele zone, valurile au ajuns la peste 30 de metri înălțime. Pagubele cauzate sunt estimate la 10 miliarde de dolari. Acest cataclism este considerat al treilea cel mai mare cutremur din lume, produs după anul 1900, iar tsunami-ul a ucis mai mulți oameni decât orice alt tsunami din istorie, potrivit Centrelor Naționale pentru Informații despre Mediu (NOAA).

* Cutremurul din Tangshan (1976). În iulie, orașul chinez Tangshan a fost făcut una cu pământul de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 /Richter, potrivit unui raport al US Geological Survey (USGS). În Tangshan, un oraș industrial cu o populație de aproximativ 1 milion de locuitori în momentul dezastrului, s-au înregistrat, oficial, peste 240.000 de morți, unii experți sugerând, însă, că acest număr este subestimat și că pierderea de vieți omenești a fost mai aproape de 700.000. Se raportează că 85% din clădirile din Tangshan s-au prăbușit, iar undele seismice s-au resimțit și în capitala Beijing, la mai mult de 180 de kilometri distanță. A fost nevoie de câțiva ani până când orașul a fost refăcut.

* Cutremurul din Antiohia (526). La fel ca în cazul tuturor dezastrelor care au avut loc în urmă cu milenii, este dificil de stabilit un număr precis de victime pentru cutremurul din Antiohia. La vremea respectivă, cronicarul John Malalas scria că aproximativ 250.000 de oameni și-au pierdut viața atunci când cutremurul a lovit orașul din Imperiului Bizantin (acum Turcia și Siria), în mai 526. Malalas a atribuit dezastrul mâniei lui Dumnezeu și a consemnat că incendiile au distrus, în Antiohia, tot ce mai rămăsese în urma cutremurului. Potrivit cercetătorilor, numărul victimelor a fost mai mare decât dacă seismul s-ar fi produs în alte perioade ale anului, deoarece orașul era plin de oameni, veniți din alte părți, pentru a celebra sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului.

* Cutremurul Haiyuan (1920). “Cutremurul Haiyuan a fost cel mai mare seism înregistrat în China în secolul al XX-lea, cu cea mai mare magnitudine și intensitate”, potrivit geologului Deng Qidong, de la Academia de Științe din China.

Cutremurul a zguduit și provinciile vecine Gansu și Shaanxi. Oficial, s-a raportat că magnitudinea seismului a fost de 7,8 pe scara Richter, dar China susține, în prezent, că magnitudinea a fost de 8,5. Există, de asemenea, discrepanțe în ceea ce privește numărul de vieți pierdute: potrivit unui studiu din 2010, realizat de către seismologii chinezi, numărul acestora ar fi de peste 270.000, și nu de 200.000, cum se raportase la vremea respectivă. Se estimează că peste 30.000 de decese s-au datorat masivelor alunecări de teren ce au urmat dezastrului.

* Ciclonul Coringa (1839). Ciclonul Coringa a lovit portul cu același nume, din Golful Bengal (India), în noiembrie 1839, provocând o furtună în cursul căreia valurile au atins și 12 metri înălțime. Aproximativ 20.000 de corăbii au fost distruse, iar peste 300.000 de oameni și-au pierdut viața în dezastru.

* Taifunul din Haiphong (1881). Ca și ciclonul Coringa, taifunul care a lovit, în 1881, orașul-port Haiphong din nord-estul Vietnamului, poate fi considerat al șaselea cel mai mortal dezastru natural din istoria omenirii. Se crede că această furtună a ucis aproximativ 300.000 de oameni.

* Cutremurul din Haiti (2010). Seismul catastrofal, cu magnitudinea 7 / Richter, care a lovit Haiti, la nord-vest de Port-au-Prince, pe 12 ianuarie 2010, este unul dintre cele mai mortale cutremure din toate timpurile.

Țara, una dintre cele mai sărace din lume, a suferit pagube enorme, pe lângă pierderile de vieți omenești. Până la 3 milioane de persoane au fost afectate de cutremur. Estimările privind victimele dezastrului diferă: inițial, guvernul haitian a estimat că decesele s-au ridicat la 230.000 de persoane, dar în ianuarie 2011, oficialii au revizuit această cifră, la 316.000. Un studiu din 2010 a estimat numărul la circa 160.000 de decese, în timp ce alte studii indicau un număr chiar mai mic - în jur de 100.000. Aceste disparități reflectă dificultatea de a contabiliza, chiar și în epoca modernă, pierderile de vieți omenești, nemaivorbind de disputele politice din spatele cifrelor “oficiale”.

* Ciclonul tropical Bhola (1970). A lovit teritoriul actualului stat Bangladesh (pe atunci Pakistanul de Est), în noiembrie 1970. Viteza vântului a atins 205 km/h, ciclonul fiind precedat de o furtună în timpul căreia valurile au măsurat aproape 11 metri înălțime, practic “măturând” toate micile insule din zona golfului și provocând inundații pe scară largă.

Valurile de furtună și lipsa posibilităților de evacuare a populației au dus la un număr masiv de decese, estimate între 300.000 și 500.000. Un raport din 1971 al Centrului Național pentru Uragane și Departamentul de Meteorologie din Pakistan au confirmat că numărul enorm de pierderi de vieți omenești s-a datorat, în special, afluxului de lucrători sezonieri care se aflau în zonă pentru a recolta orez. Este considerat cel mai mortal ciclon tropical înregistrat vreodată, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. El a provocat daune de 86 de miliarde de dolari.

* Cutremurul Shaanxi (1556). Cel mai mortal cutremur din istorie a lovit provincia Shaanxi din China, în ianuarie 1556. Cunoscut drept “Marele cutremur Jiajing”, după numele împăratului în timpul domniei căruia a avut loc, seismul a transformat o suprafață de 1.000 de kilometri pătrați în mormane de dărâmături, potrivit Muzeelor de Științe din China. Se estimează că 830.000 de oameni au murit, iar casele lor, șubrede, săpate în terenuri mlăștinoase, s-au prăbușit. Magnitudinea exactă a cutremurului se pierde în negura timpului, dar geofizicienii din zilele noastre o estimează în jurul de 8/Richter.

* Inundația râului Galben (887). Râul Galben (Huang He) din China și-a ieșit din matcă din cauza aglomerării unor diguri amenajate pentru a evita curgerea apei pe terenurile agricole din zonă. De-a lungul timpului, aceste diguri s-au îngrămădit, înălțând, treptat, albia râului. Când ploile abundente au umflat râul în septembrie 1887, apa s-a revărsat peste ele, inundând 12.949 km pătrați. Aproximativ 900.000 până la 2 milioane de oameni și-au pierdut viața.

* Inundațiile râului Yangtze (1931). Precipitațiile excesive căzute în iulie și august au declanșat cel mai mortal dezastru natural din istoria lumii. Apele au acoperit 180.000 km pătrați, transformând zona într-un “ocean uriaș”.Guvernul a raportat aproximativ două milioane de pierderi de vieți omenești, dar alte agenții, inclusiv NOAA, spun că ar fi fost vorba de 3,7 milioane de oameni care au pierit în dezastru.

(surse și foto - livescience.com, factinate.com. regencydrt.com, https://www.primeins.com.dosomething.org)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu