DE CE DEVENIM FRIGUROȘI PE MĂSURĂ CE ÎMBĂTRÂNIM...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Yale și de la Universitatea San Francisco din California, citați de descopera.ro, susțin că au găsit “vinovatul” din cauza căruia, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai sensibili față de temperaturile scăzute, precum și față de inflamații sau alte probleme ale metabolismului care pot duce la o serie de boli cronice.

“Evoluția umană ne-a oferit un nivel de protecție față de amenințarea existențială a temperaturilor reci, prin capacitatea de a produce căldură din grăsimea depozitată de organism.

În studiul nostru, am constatat că țesuturile adipoase ale șoarecilor bătrâni își pierd grupul de limfocite ILC2, care restaurează temperatura corpului în prezența frigului.

Însă, cercetarea avertizează de asemenea cu privire la pericolele tratamentelor facile pentru îmbătrânire, descoperind că stimularea producerii de celule ILC2 în șoarecii de laborator bătrâni îi face mai vulnerabili față de moartea cauzată prin hipotermie.

Prin urmare, ceea ce este bun pentru tine când ești tânăr îți poate fi dăunător pe măsură ce îmbătrânești. Am fost intrigați cu privire la motivul pentru care lipidele, celulele de grăsime ale organismului, conțin celule ale sistemului imunitar care, de regulă, sunt concentrate în zone ale corpului care sunt adesea expuse față de patogeni (canalul lacrimonazal, plămânii, pielea etc.).

Noi am secvențiat genetic celule ale unor șoareci tineri și bătrâni, descoperind că animalele mai în vârstă au un deficit de celule ILC2 ce a dus la o capacitate limitată de ardere a grăsimii pentru ridicarea temperaturii corpului în condiții de frig.

Când am introdus o moleculă care stimulează producerea de celule ILC2 la șoarecii bătrâni, celulele sistemului imunitar ale acestora au revenit la valori anterioare, însă, în mod surprinzător, șoarecii au devenit și mai puțin toleranți față de temperaturile scăzute.

Presupunerea noastră simplă este că dacă reobținem ceva ce a fost pierdut, atunci viața va reveni la normal. Însă nu s-a întâmplat asta. În loc să extindă celulele tinere sănătoase, factorul de creștere a dus la o multiplicare a celulelor ILC2 dăunătoare...

Însă am descoperit și că această problemă poate fi depășită prin transplantarea unor celule de la șoarecii tineri la cei bătrâni, proces care duce la restabilirea toleranței față de frig.

Celulele imunitare au și un alt rol decât cel de apărare față de patogeni, și anume ajută la menținerea proceselor metabolice necesare vieții”, subliniază oamenii de știință americani.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu