DE 22 DE ANI ÎN OCROTIREA ȘI EDUCAȚIA COPIILOR ORFANI SAU ABANDONAȚI

Distribuie pe:

- Sunteți cunoscut sub numele de Pal Atya, călugăr romano-catolic în Ordinul Franciscan. Ne-am cunoscut în urmă cu 22 de ani, când ați înființat ,,Asociația Sfânta Elisabeta” aici, în Târgu-Mureș. Am avut bucuria să oficiem, împreună cu șase preoți ortodocși, Taina Sfântului Maslu, în Biserica Ortodoxă din Chinari. Mă bucur sincer că asociația dumneavoastră funcționează și vine în continuare în ocrotirea și educația copiilor orfani sau abandonați. Cum vă desfășurați activitatea în prezent?

- Mulțumim lui Dumnezeu că între timp am reușit să ne dezvoltăm, iar în toată perioada de care aminteați, Asociația a îngrijit 300 de copii orfani sau abandonați. În prezent ne ocupăm de îngrijirea și educarea a 32 de copii - rromi, maghiari și români, într-o atmosferă familială, în patru case din comuna Glodeni, unde avem și o capelă, teren de sport și o gospodărie anexă. În municipiul Târgu-Mureș deținem trei clădiri, din care două sunt case familiale. Potrivit legii, beneficiază de ajutorul nostru copiii orfani sau abandonați începând cu vârsta de 7 ani, până la majorat. Dacă învață și ajung studenți stau la noi până la vârsta de 26 de ani, timp în care le asigurăm întreținerea și cheltuielile pentru studii. La ora actuală avem patru studenți la diferite facultăți, iar în anii anteriori am mai avut 6 studenți, care au devenit ingineri, economiști, profesori. La 18 ani, tinerii ies din sistem, iar noi le căutăm un loc de muncă și cazare. Bineînțeles că, pe parcurs, ne interesăm de ei și intervenim acolo unde apar probleme. Din fericire, din cei 300 de copii câți au trecut pe la noi, nu a ajuns niciunul în penitenciar, doar doi au avut probleme cu integrarea în societate: unul a dat în patima jocului la păcănele, iar celălalt a ajuns în Ungaria, într-un anturaj periculos.

- Părinte, copiii dumneavoastră au parte în aceste case familiale și de o educație religioasă. Iertați-mi indiscrecția, îi botezați în religia romano-catolică?

- Dacă un copil nu este botezat, solicităm acordul părinților sau a bunicilor, iar la împlinirea vârstei de 14 ani, copilul poate decide singur dacă dorește să fie botezat.

- Părintele arhimandrit Ioan Ioavan de la Mănăstirea Ortodoxă Recea, vrednic de pomenire, al cărui ucenic am fost, îmi spunea, la un moment dat, că cel mai minunat lucru pe care îl poate face un creștin este să șteargă o lacrimă de pe obrazul aproapelui nostru aflat în nevoi. După ,,revoluția” din România, și la noi bisericile s-au implicat în problemele sociale ale enoriașilor. De unde a venit dorința dumneavoastră de a deveni preot catolic franciscan și a vă dărui activitatea pentru aproapele nostru aflat în nevoi?

- La absolvirea Facultății de Teologie Romano-Catolică, timp de 10 ani am fost preot diocezian la Miercurea Ciuc, Brad și Joseni. În timpul facultății am avut un profesor, un preot din Ordinul Franciascan. M-au atras învățăturile lui și a sădit în mine dorința de a deveni călugăr franciscan. Abia în 1990, după 10 ani de preoție, mi s-a aprobat cererea să fiu acceptat în acest ordin, în care călugărul franciscan este acolo unde este nevoie, să ajute pe cei marginalizați, mai ales pe cei săraci. Mănăstirea călugărilor fanciscani este lumea, ei trăiesc Evanghelia lui Hristos în mijlocul poporului. Chiliile nostre sunt printre oameni. Eu am lucrat o perioadă în Penitenciarul Târgu-Mureș, am predat religia la o școală, am slujit pentru rromii din Valea Recea, am fost stareț la Mănăstirea din Șumuleu Ciuc, Deva și Gherla, iar în prezent sunt preot la o Biserică romano-catolică din Cluj, unde fac naveta săptămânal.

- Părinte Pal, am vizitat și m-am rugat în Mănăstirile franciscane din Șumuleu Ciuc, Deva, Sighetul Marmației, Onești - unde sunt moaștele Sfântului Ieremia Valahul, originar din Moldova, canonizat de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică, moaște aduse din Italia, de la Bari și așezate în Catedrala din Onești. Din câte știu, călugării din acest ordin ,,cerșesc” pentru cei săraci și singuri. Asociația dumneavoastră cum se descurcă din punct de vedere material?

- Suntem sprijiniți de statul român mulțumitor de bine, fiindcă peste 50 la sută din cheltuielile de întreținere și funcționare sunt suportate de stat. Astăzi sunt îngrijorat de evoluția prețului la energia electrică și gazul metan și nu știu cum ne vom descurca la iarnă. Mai primim ajutoare de la diverse persoane fizice și societăți comerciale. Din păcate, în ultimii ani, tot mai puțini sponsori ne caută.

- Cum v-ați descurcat cu pandemia?

- Mulțumesc lui Dumnezeu că niciun copil nu a avut Coronavirus, doar pe mine m-a încercat acest virus după ce am fost la o înmormântare, fiind obligat să stau în carantină. Vreau să spun că pandemia a avut și o parte bună, în sensul că copiii au avut grijă unul de altul, s-au sprijinit și îndemnat între ei să respecte regulile de igienă, au socializat mai bine. Partea tristă e că la un moment dat s-au plictisit de învățământul online, deși fiecare a avut tabletă sau calculator. Unii au devenit mai nervoși, mai ales că nu au mai avut voie să primească vizite.

- Știu că Biserica Ortodoxă și Adventistă au case familiale la Sâncraiu de Mureș. Cum colaborați cu celelalte culte?

- La un moment dat am dorit și noi să cumpărăm o casă de la Societatea Bența, dar am fost refuzați categoric. Avem o colaborare cu un ONG ortodox din Sângeorgiu de Mureș, JSIAV, cu o fundație greco-catolică din Cluj. Știu că și celelalte culte sunt implicate în acțiuni filantropice și că au nevoie de ajutor.

Interviu realizat de VASILE BOTA

MĂNĂSTIREA FRANCISCANĂ DIN ȘUMULEU CIUC

Foto: OANA BOTA

Lasă un comentariu