TÂRGU-MUREȘUL ÎNSEAMNĂ ACASĂ!

Distribuie pe:

Lăudabilă inițiativă a dlui primar de a începe o curățenie de toamnă. Și mai lăudabil este faptul că nu a rămas totul la stadiul de intenție. Era cazul, orașul nostru era sub asediul gunoaielor și al dezordinii. Toți am sesizat, am simțit și am văzut deteriorarea, urățenia și mizeria existente pe străzile orașului care, da, este casa noastră. Fac această precizare, această comparație, pentru că acest oraș este căminul nostru. Este locul unde trăim zilnic, este locul unde muncim, ne creștem copiii, ne trăim viețile, iubirile, ne împlinim visurile sau cel puțin încercăm.

Ideea este că, această curățenie trebuie să trezească în noi bunul simț, conștiința și dorința de a ține pasul cu această curățenie, de a o întreține și a o menține. E ca într-o casă, ca în casele fiecăruia dintre noi: degeaba aruncăm ceea ce nu ne mai folosește, dacă lucrurile nu sunt puse la locul lor, dacă vor fi mereu cești și farfurii murdare în chiuvetă, dacă ne aruncăm hainele prin toată casa. Niciun primar, nicio armată de oameni nu vor putea ține orașul curat, dacă noi nu vom folosi tomberoanele pentru a arunca gunoaiele menajere în tomberon, nu lângă, dacă noi nu vom arunca ambalajele produselor consumate și folosite în coșurile de gunoi stradale, dacă noi nu participăm, în mod real, faptic, la curățenie. E vorba de atitudinea noastră și de a lua atitudine unul față de altul.

Firma care acum se ocupă de curățenia orașului este obligată, pe baza contractului, să-și facă treaba, la timp, în mod conștiincios, dar și noi, ca oameni care trăim în acest oraș, avem datoria nu de a-i ajuta ci, din respect față de noi înșine și față de concetățeni, să înțelegem că și noi avem această datorie cetățenească, datorie care trebuie îndeplinită, datoria de a apela la simțul nostru de răspundere, la educație și bun simț, pentru a întreține și a menține curățenia.

Pentru noi, Târgu-Mureșul înseamnă acasă, iar acasă înseamnă locul unde ne simțim bine, unde ne creăm singuri confortul, liniștea și curățenia de care avem nevoie pentru o stare de spirit plăcută și reconfortantă. E adevărat că în cazul unui oraș care trebuie curățat, discutăm de o curățenie la altă scară, mult mai mare, la faptul că echipele de curățenie trebuie să intervină la timp și să-și facă meseria cu răspundere, nu doar în dorul lelii, dar depinde și de noi, toți, și de fiecare în parte.

Sesizările noastre către autorități, postările media vizavi de curățenia orașului sunt o altă dovadă că nu mai tolerăm să ne fie casa atât de murdară, arată faptul că ne pasă. Toate acestea sunt un strigăt - uneori disperat, alteori mânios - către cei care trebuie să audă, dar către propria noastră conștiință e de ajuns să șoptim ca să o trezim și să o activăm, ceea ce, fiecare dintre noi ar trebui să facă. Târgu-Mureșul înseamnă acasă!

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu