UNGARIA VA AJUTA ROMÂNIA SĂ TRATEZE 50 DE PACIENȚI COVID-19

Distribuie pe:

Ungaria va ajuta România să trateze 50 de pacienți COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de Reuters și MTI.

Szijjarto a spus că cele 50 de persoane vor fi tratate în două spitale din Ungaria și cele două țări vor pune la punct în zilele următoare detaliile logistice.

Ungaria va prelua din România 50 de pacienți COVID-19 CARE NECESITĂ TRATAMENT LA ATI

Potrivit MTI, ministrul ungar a precizat că Ungaria va primi acești pacienți la unitățile de ATI ale spitalelor din orașele Szeged și Debrecen. El a menționat “provocările extrem de serioase'' și în creștere cu care se confruntă România în ultimele zile, ca urmare a înmulțirii cazurilor de COVID-19.

Guvernul ungar menține contactul cu vicepremierul român Kelemen Hunor și cu ministrul sănătății Cseke Attila privind modul în care Ungaria poate ajuta România, a mai declarat Szijjarto, el menționând de asemenea că Ungaria a donat deja ventilatoare și favipiravir, medicament antiviral folosit la tratarea COVID-19. (Agerpres)

SIGURANȚAONLINE, CAMPANIE DE INFORMARE DESPRE CUM SĂ NE PROTEJĂM DE FRAUDELE ONLINE

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB) lansează campania #SiguranțaOnline pentru informarea cetățenilor în vederea protejării împotriva fraudelor online.

“Campania de educație digitală a cetățenilor este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca românii să devină victimele atacurilor cibernetice. România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale”, se arată într-un comunicat al DNSC remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, România situându-se astfel pe locul 5 în UE. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare. Potrivit statisticilor DNSC, 90% dintre atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obișnuit. Factorul predominant ce facilitează aceste atacuri este eroarea umană, lipsa informației sau a pregătirii adecvate.

Campania #SiguranțaOnline a debutat în luna Europeană a Securității Cibernetice cu un experiment online. Prin intermediul campaniei, au fost postate mai multe bannere de test cu mesaje de tip phishing pe diferite site-uri pentru a testa ușurința cu care oamenii dau click pe un banner în momentul în care li se propune un câștig sigur. Astfel, în 6 zile de campanie, peste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani. După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro unde au fost invitați să completeze un quiz prin care să aprofundeze mai multe sfaturi despre cum să se protejeze online.

Începând de joi, acest quiz online poate fi completat de către toți cei care vor să își măsoare nivelul de educație cybersecurity. Datele introduse de utilizatori nu trebuie să fie reale, iar site-ul nu colectează date cu caracter personal.

Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru campania #sigurantaonline și oferă utilizatorilor atât posibilitatea să își testeze rezistența la fraudele online, cât și să afle informații utile navigării în siguranță pe Internet. Pe parcursul quiz-ului, participanții se confruntă cu mostre de atacuri tip phishing și smishing inspirate din diferite incidente întâlnite în online. Pentru fiecare întrebare, utilizatorul primește indicii clare despre cum să recunoască o tentativă de fraudă, cum să evite să devină victimă a infractorilor cibernetici și cum trebuie să procedeze dacă a fost fraudat online. (AGERPRES)

“CIRCA 15% DIN NUMĂRUL TOTAL DE ELEVI ȘI PREȘCOLARI STUDIAZĂ ONLINE”

Un număr de 459.284 de copii, reprezentând aproximativ 15% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ, studiază online, a anunțat miercuri ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu.

“6 din 7 copii care merg la școală/ grădiniță merită tot efortul și toată atenția autorităților. Numărul de copii/ elevi care studiază online, indiferent de cauză, este de 459.284 (aproximativ 15% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ)”, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit Ministerului Educației, 16.316 preșcolari/ elevi și 5.425 de angajați din educație au fost confirmați cu SARS-CoV-2. (AGERPRES)

FACEBOOK ANUNȚĂ O ÎNĂSPRIRE A REGULILOR ÎMPOTRIVA HĂRȚUIRII PE PLATFORMELE SALE

Facebook a anunțat miercuri o înăsprire a regulilor sale împotriva hărțuirii online, în timp ce gigantul social media încearcă să convingă autoritățile și opinia publică de rolul său pozitiv în societate, relatează AFP.

“Nu permitem hărțuirea pe platforma noastră și atunci când acest lucru se întâmplă, luăm măsuri”, a declarat Antigone Davis, directoare în cadrul Facebook pentru aspectele legate de siguranță, citată într-un comunicat.

Compania californiană, criticată deja de numeroase autorități și ONG-uri, și-a văzut din nou reputația afectată după dezvăluirile unui avertizor de integritate, o fostă ingineră care a furnizat documente presei și a fost audiată de o comisie parlamentară americană.

Frances Haugen a afirmat că Facebook și aplicațiile sale, inclusiv Instagram, pun “profiturile înaintea siguranței” utilizatorilor lor.

Compania intenționează acum să atace “eforturile coordonate de hărțuire în masă care vizează indivizi extrem de vulnerabili din lumea reală, precum victimele unor tragedii violente sau disidenții politici - chiar dacă conținutul

în sine nu încalcă regulile noastre”. Rețeaua socială poate, de asemenea, să elimine mesajele sau comentariile private, în funcție de context și de informații suplimentare.

Totodată, Facebook dorește să protejeze mai bine personalitățile publice (politicieni, celebrități...), prin adăugarea unei noi categorii pe lista interdicțiilor, care vizează în principal sexualizarea acestor persoane.

“Vom elimina comentariile cu caracter sexual care constituie hărțuire”, pe baza contextului furnizat de indivizi, a mai spus Antigone Davis.

Platforma a adăugat, de asemenea, la lista personalităților publice și jurnaliști și apărători ai drepturilor omului care au devenit celebri pentru munca lor.

Ei vor fi de acum “protejați de conținut ofensator, de exemplu de mesaje care îi caracterizează în funcție de aspectul fizic”, a spus Antigone Davis. (AGERPRES)

COMISIA EUROPEANĂ PLEDEAZĂ PENTRU INTERZICEREA EXPLOATĂRII RESURSELOR DE GAZ, PETROL ȘI CĂRBUNE ÎN ARCTICA

Uniunea Europeană dorește să negocieze un moratoriu internațional pentru a interzice exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol și cărbune în Arctica și ar putea interzice achiziționarea de hidrocarburi extrase din această regiune, a anunțat miercuri Comisia Europeană, relatează AFP.

“Cărbunele, gazul și petrolul trebuie să rămână în subteran în această regiune”, a pledat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, într-o conferință de presă.

Comisia, a spus el, dorește să studieze împreună cu partenerii săi “o obligație juridică multilaterală de a nu mai autoriza exploatarea rezervelor de hidrocarburi în Arctica sau în regiunile adiacente și nici să cumpere aceste hidrocarburi dacă ar fi produse”.

UE se poate baza pe moratorii parțiale privind explorarea hidrocarburilor în Arctica instituite cu Statele Unite, Canada sau Groenlanda, a precizat comisarul european.

“Nu suntem naivi”, a admis el, apreciind că “vor fi necesare eforturi diplomatice intense, dar UE trebuie să fie un exemplu”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu