LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

O nouă conferință din seria “Mari personalități istorice” a fost organizată miercuri, 13 octombrie 2021, la Casa Memorială “Avram Iancu” din Târgu-Mureș. Comunicarea a fost susținută de ec. Silviu Rațiu și a fost dedicată personalității lui Simion Bărnuțiu (n. 21 iulie 1808 Bocșa, jud. Sălaj -

d. 28 mai 1864 Sânmihaiu Almașului, jud. Sălaj) - preot greco-catolic, om politic, istoric, filosof și profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania. Simion Bărnuțiu a avut un rol deosebit de important pe scena politică a Transilvaniei în perioada revoluției pașoptiste, acesta reușind să își susțină public conceptele politice în rândul studenților. În lucrările sale, Simion Bărnuțiu susține că fiecare popor trebuie să aibă dreptul la autodeterminare prin respectarea suveranității naționale.

Expresia concentrată a gândirii politice a lui Simion Bărnuțiu o constituie discursul rostit la 2/14 mai 1848 în Catedrala din Blaj, care demonstrează cu prisosință toate calitățile sale, iar întreaga lui activitate, până în ceasul morții pusă în slujba emancipării națiunii române, îl așează în rândurile celor mai de seamă bărbați ai țării, cu care ne mândrim și care pentru noi rămâne o pildă vie.

În a doua parte a conferinței, au fost discutate aspecte referitoare la cele mai recente activități la care au participat membrii Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” Filiala Târgu-Mureș, dintre care: comemorarea lui Avram Iancu la Târgu Mureș (10 septembrie 2021) și la Țebea (11 septembrie 2021), simpozionul “Moții – făuritori de istorie națională” organizat la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Florești, jud. Cluj și altele.

“Clipa de poezie” a fost susținută de către ec. Silviu Rațiu, care a citit din propria creație două poezii având tematică toamna, iar dna prof. Floarea Perțe a citit poezia “Septembrie”, de Ion Pillat.

Ec. SILVIU RAȚIU

Lasă un comentariu