LA TÂRGU-MUREȘ - GRUPUL STATUAR “ȘCOALA ARDELEANĂ” ESTE FINALIZAT. UNDE ȘI CÂND SE VA GĂSI LOC PENTRU AMPLASAREA LUI?

Distribuie pe:

Începând cu anul 2014, ziua de 11 octombrie a fost declarată, prin Legea nr. 93/2014, Ziua Școlii Ardelene.

Intelectuali de marcă, precum Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Petru Pavel Aron, Inocențiu Micu-Klein și Ion Budai-Deleanu au constituit, la sfârșitul secolului XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, un nucleu iluminist menit să ducă la emanciparea politică și socială a românilor din Transilvania.

Legătura acestor intelectuali cu Târgu-Mureș este realizată mai ales prin Petru Maior, cel care a dat numele fostei universități care a fuzionat cu UMF, și despre care se știe că a fost protopop de Reghin/Gurghiu și s-a născut, probabil, în Târgu-Mureș sau în Căpușu de Câmpie.

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (Petiția Valahilor din Transilvania), binecunoscutul memoriu trimis în martie 1791 și apoi retrimis într-o variantă lărgită, în martie 1792 împăratului Leopold al II-lea, prin care se cerea recunoașterea românilor din Transilvania ca națiune egală în drepturi cu celelalte națiuni care intrau în componența Imperiului Habsburgic a constituit un act de curaj și de atitudine civică.

Școala Ardeleană a contribuit decisiv la formarea conștiinței românești în Transilvania, la studierea limbii române și a istoriei României.

Deviza Școlii Ardelene a fost “Virtus Romana Rediviva”.

La Târgu-Mureș încă se așteaptă de peste 5 ani realizarea și amplasarea ansamblului statuar Școala Ardeleană. După numeroase dispute privitoare la amplasarea acestuia, s-a reușit montarea, pentru o vreme, a unui banner cu imaginea viitorului monument, lângă Cetate. Acum acesta nu mai există! Se pare că grupul statuar nu va mai fi amplasat lângă Cetate, ci în locul statuii lui Nicolae Bălcescu din Piața Victoriei care, la rândul ei, trebuie mutată (unde și, mai ales, de ce?!!) pentru a face loc grupului statuar!??? De ce să fie simplu când poate fi complicat?

N.B. Lucrarea este finalizată. De ce, oare, stabilirea amplasamentului și obținerea avizelor nu s-au realizat în perioada de execuție?

Prof. univ. dr. LEONARD AZAMFIREI, rectorul UMFST Târgu-Mureș

Lasă un comentariu