O TABĂRĂ DE ARTĂ ÎN TIMP DE PANDEMIE

Distribuie pe:

O zi de toamnă primitoare, cu soare generos, ne-a oferit întâlnirea cu prima zi a unei tabere de pictură, programată între 4-13 octombrie. Datorăm această inițiativă organizatorilor, în speță Asociația Artiștilor Plastici Tg. Mureș, în colaborare cu Primăria orașului. Este a treia ediție la care am participat, deși colaborarea este mult mai veche. A.A.P. Mureș, cu o activitate de peste 4 decenii, este condusă acum de un președinte foarte activ și dedicat, LAJOS CZIRJEK, cu multă inițiativă, care a fost mulți ani vicepreședinte, sub tutela cunoscutului scriitor ILARIE OPRIȘ, creatorul acestei Asociații artistice, care e prezent și astăzi. În aceste condiții dificile de pandemie, participanții au înțeles că și munca de creație în colectivitate este supusă condițiilor impuse oficial, care trebuie respectate. Au fost stabilite trei locații diferite pentru muncă, masă și cazare (care a fost necesară pentru 10 participanți, veniți din diferite localități din țară). Spațiul destinat activității de creație a fost oferit de clădirea Ministerului Tineretului și Sportului, iar masa a fost servită la restaurantul DARINA din Cornișa. Pensiunea ANA-MARIA, în care am fost cazați 10 zile, se află situată într-o vilă familială deosebit de primitoare, în aproprierea Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș.

În spațiul destinat activității de creație, sălile de atelier foarte generoase și luminoase răspândite pe tot etajul 2 al clădirii MTS - ne-a permis să lucrăm în aceste condiții speciale de distanțare, cu măști, celor 24 de participanți. Tematica lucrărilor de pictură, grafică a fost foarte diversă, fiecare alegându-și tehnica preferată în ulei, acrilic sau acuarelă. La finalul acestei tabere a avut loc Vernisajul expoziției, care s-a organizat în Cetate la Turnul Tăbăcarilor, unde au fost prezenți toți expozanții, cu 54 de lucrări. La parter s-au amenajat pe simeză 32 de lucrări, iar la etaj 22 de tablouri, fiecare artist fiind prezent în ambele spații. În 13 octombrie, la ora 12, dl președinte al A.A.P. și pictor Lajos Czirjek, a deschis expoziția, în prezența autorilor și a invitaților. Tabăra a fost sponsorizată în proporție de 90% de Primăria Tg. Mureș, iar 10% de Asociație. Această tabără constituie un parteneriat, pe baza unui proiect între Primărie și Asociație, fiind la cea de-a zecea ediție jubiliară.

Expoziția va fi deschisă publicului timp de trei săptămâni. Între invitații prezenți la vernisaj se afla și președintele de onoare, dl ILARIE OPRIȘ și președintele Casei de Cultură al Studenților, dl MARCEL NASTE, un binecunoscut artist și creator în țară și străinătate, care a precizat câteva idei de apreciere legate de această expoziție. Aceste zece zile de tabără creativă au contribuit la îmbogățirea culturii din județul Mureș și a patrimoniului național. ARTA reprezintă mai mult decât ceea ce se vede într-o expoziție, ea fiind forma cea mai evoluată a spiritualității umane, imagini a bogăției sufletești a autorilor. Expoziția cuprinde stiluri diferite de lucru, de la pictura naivă la cea clasică, modernă și abstractă. Mulțumește dlui Lajos pentru posibilitatea acestei colaborări și speranța unor alte întâlniri creative. A fost invitat să vorbească artistul sculptor și pictor VASILE MUREȘAN, care a caracterizat succint lucrările de pe simeza parterului, având un cuvânt bun la adresa tuturor expozanților. Ne-a îndemnat să ne bucurăm în această călătorie a frumuseților expuse în culoare, adăugând că socializarea e necesară între artiștii plastici și nu numai, deoarece aici se poate vedea sufletul nostru expus pe pânză.

Dintre artiști au mai luat cuvântul dna CRISTINA PETRIA din Craiova, mulțumind pentru această oportunitate; Dna DORINA POP, președinta Asociația Artiștilor Plastici din Cluj, care a mai participat și în altă ediție la tabăra din Tg. Mureș, mulțumind pentru colaborare între cele două județe, cu schimburi culturale. Dna RODICA OLTEANU, artist plastic cu o activitate vastă în domeniu, venind din București la Tg.Mureș, a remarcat atmosfera diferită de capitală. Aici, cei prezenți au creat o ambianță prietenoasă și armonioasă, indiferent de limba vorbită. ARTA este necesară vieții oamenilor în toate formele sale de exprimare, cele mai spiritualizate fiind muzica și pictura, prin care se poate face terapie. Universul necuprins și atât de divers a fost și este sursa de inspirație principală a tuturor creatorilor. Fără artă nu se poate trăi, deși preocuparea pentru acest domeniu social este tot mai redusă. Tot ce există în natură e plin de culori infinite, care sunt o sursă inepuizabilă de inspirație în arte, un dar inestimabil al Creatorului nostru pentru omenire. Să trăim în armonie și pace pentru a putea valorifica aceste daruri! Dna ILDIKO JUNG - a mulțumit pentru toate aceste oportunități. În final, dl Lajos încheie alocuțiunea oferind tuturor expozanților câte o DIPLOMĂ de PARTICIPARE din partea A.A.P. Tg. Mureș. Să ne vedem cu bine și data viitoare! Expoziția este deschisă până la începutul lunii noiembrie.

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu