VĂDUVIA CREȘTE RISCUL DECLINULUI COGNITIV

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, au constatat că văduvia accelerează declinul cognitiv, mai ales în rândul persoanelor cu risc de Alzheimer.

“Știm că relațiile sociale pot fi un tampon important contra declinului cognitiv. A fi căsătorit înseamnă un mai mare angajament social și sprijin emoțional din partea soțului, extinde rețeaua socială și oferă mai multe oportunități de stimulare cognitivă.

Toate aceste beneficii se pierd în văduvie. Pierderea partenerului este un eveniment extrem de stresant care poate avea efecte dăunătoare asupra creierului.

La studiul nostru, au participat 260 de adulți normali cognitiv, cu vârste cuprinse între 62 și 89 de ani (153 femei și 107 bărbați). Aceștia au fost clasificați în trei categorii - căsătoriți, văduvi sau necăsătoriți (divorțați, singuri, despărțiți sau niciodată căsătoriți).

Dintre acești subiecți, 66 de femei și 79 de bărbați erau căsătoriți, iar 31 de femei și 4 bărbați erau văduvi. La începutul cercetării, am măsurat nivelurile de beta-amiloid ale subiecților, folosind scanări PET.

Apoi, am evaluat performanța cognitivă a fiecărui participant în fiecare an, timp de patru ani, folosind o serie de teste pentru a analiza diverse dimensiuni ale cogniției. Astfel, am descoperit că performanța cognitivă a scăzut în grupul cu văduvi, diferind semnificativ de grupul celor căsătoriți, însă nu a existat nicio diferență între grupul căsătorit și cel necăsătorit.

În plus, am descoperit că în rândul adulților cu cel mai ridicat nivel de beta-amiloid, cei care erau văduvi au avut cea mai puternică scădere a cogniției în comparație cu cei căsătoriți, cogniția la ei scăzând cu o viteză de trei ori mai mare. Femeile prezintă un risc crescut, atât pentru văduvie, cât și pentru boala Alzheimer, ambele crescând în frecvență odată cu vârsta.

Este primul studiu care arată un efect combinat al văduviei și beta-amiloidului asupra declinului cognitiv. Cercetătorii implicați în studii de prevenire a bolii Alzheimer ar trebui să acorde o atenție deosebită adulților vârstnici pentru a adapta intervențiile pentru acest grup sensibil de pacienți”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu