MUNCITORUL, LUMEA ȘI... CREȘTINUL

Distribuie pe:

* “Sunt creștin, respect fără pic de ipocrizie Biserica Ortodoxă și tradițiile noastre, sunt perfect de acord cu rolul axial pe care ar trebui să-l dețină în morala colectivă, sper ca nu peste multă vreme să se petreacă ecumenismul creștin și să vedem ortodoxia unindu-se cu catolicismul și fac corp comun împotriva islamizării, asiatizării și laicizării violent secularizante a lumii. Eu m-am întors la rugăciunea inimii și la râsul copilăresc al lui Ioan Alexandru când ne povestea cum îl lucrează oamenii fără de Dumnezeu, el exclamându-le irezistibil: ce-mi puteți face dacă eu vă iubesc?”.

Dan C. Mihăilescu (1953-), absolvent al Facultății de limba și literatura română (secția româno-franceză), Universitatea București. Cercetător științific la Institutul de istorie și teorie literară “G. Călinescu”. Secretar de redacție la “Revista de istorie și teorie literară”. Editorul suplimentului “Litere, arte, idei” al ziarului “Cotidianul”. Din 1999 este consilier pe probleme de comunicare al Președintelui Societății Române de Televiziune. Realizatorul emisiunii “Omul care aduce cartea”; Cronicar literar la revistele “Transilvania”, “Ziarul de duminică”, “Ziarul financiar”.

Membru în juriul Uniunii Scriitorilor, juriul AFCN, juriul Festivalului de Comedie, membru în juriul premiilor Societății Civile, juriul pentru premiile Clubului Român de Presă și membru în Consiliul Director al Fundației Soroș pentru o Societate Deschisă. Membru de trei ori în juriul UNITER. A primit medalii, distincții, aprecieri nenumărate; în 2014, prin Decret Prezidențial, i s-a conferit Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler.

***

* “Frumusețea lumii și a vieții în care trăim este pretutindeni. nu ea lipsește ochilor noștri, ci ochii noștri nu știu s-o vadă”. (Ochi avem și nu vedem, urechi avem și nu auzim cuvântul bun al lui Dumnezeu, mâini avem și nu facem voia Lui, picioare avem și nu mergem pe calea dreaptă și bună a lui Dumnezeu). (n.a.)”

Augustin Rodin (1840-1917), sculptor, pictor, grafician francez, profesorul lui Constantin Brâncuși

***

* “Cunoscutul om de stat american Benjamin Franklin (1706-1790) era impresionat de buna dispoziție și voioșie care o arăta pe fața lui un muncitor ce lucra pe un șantier din apropierea locuinței sale. Într-o zi l-a întrebat de ce este așa de fericit? Lucrătorul răspunse: “Domnule, sunt sănătos, am cea mai bună soție din lume. Dimineața când plec la lucru, mă petrece până în pragul casei, mă binecuvântează, îmi spune totdeauna adevărul zilei, nu ne mințim niciodată, adevărul între noi este primordial. Când vin seara acasă, o aflu așteptându-mă în prag cu copiii, aflu totul curat, toate la locul lor, nu mă minte cu evenimentele zilei, servim masa fericiți. Adormim seara cu conștiința adevărului față de Dumnezeu și oameni. Cum să nu fiu fericit”?

P.S. Eclesiastul cap. 12, vers. 1, 13-14: “Adu-ți aminte de Ziditorul tău în zilele tinereții tale, înainte ca să vină zilele de restriște și să se apropie anii despre care vei zice: «N-am nici o plăcere de ei!...» Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui! Acesta este lucrul cuvenit fiecărui om. Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu