LEGĂTURA DINTRE DEODORANTE ȘI CANCERUL DE SÂN

Distribuie pe:

În timp ce unele studii din trecut au afirmat că nu există nicio legătură între aluminiul utilizat în deodorante și cancerul la sân, două noi cercetări au confirmat efectele toxice ale sărurilor de alumi-niu prezente în deodorante și potențialul lor cancerigen asupra celulelor mamare.

Potrivit descopera.ro, studiile recente au fost realizate de un grup de cercetători de la Fondation des Grangettes și de la Centre d'Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea din Oxford și conduse de oamenii de știință elvețieni André-Pascal Sappino și Stefano Mandriota.

“În cadrul cercetărilor, am efectuat o serie de teste pe celule de hamster și am demonstrat că celulele mamiferelor, inclusiv cele din glanda mamară, atunci când sunt expuse in vitro la săruri de aluminiu, au încorporat rapid acest metal.

După 24 de ore de la expunere, în celule a apărut o instabilitate genomică, sub forma unei alterări a structurii și a numărului de cromozomi. Totodată, fenomenul a fost observat în timpul transformărilor maligne cauzate de agenți cancerigeni dovediți și, prin urmare, confirmă potențialul cancerigen al aluminiului asupra celulelor mamare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul mamar este cea mai răspândită formă de cancer din lume. Până la sfârșitul anului 2020, au fost depistate 7,8 milioane de femei care trăiesc cu un diagnostic de cancer la sân pus în ultimii cinci ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer la nivel global.

Deși nu este o boală transmisibilă sau infecțioasă, motivele pentru care se dezvoltă nu sunt pe deplin înțelese. Datele OMS arată că aproape jumătate din cazurile de cancer la sân se dezvoltă la femeile care nu au niciun factor de risc identificabil, în afară de sex (feminin) și vârstă (peste 40 de ani).

Totuși, medicii cred că printre factorii de risc se numără vârsta, obezitatea, consumul nociv de alcool, istoricul familial de cancer la sân, istoricul de expunere la radiații, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză.

Studiile noastre identifică, pentru prima dată, o substanță chimică din mediul înconjurător, și anume sărurile de aluminiu, care sunt responsabile de creșterea incidenței cancerului la sân.

Incriminarea sărurilor de aluminiu în carcinogeneza sânului amintește de istoria azbestului. Să nu uităm că sărurile de aluminiu nu sunt folosite doar în deodorantele antiperspirante, ci și în alte produse cosmetice, cum ar fi produsele de protecție solară”, atrag atenția oamenii de știință.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu