COMITETUL POLITIC AL USR A VALIDAT LISTA MINIȘTRILOR ȘI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL CABINETULUI CIOLOȘ

Distribuie pe:

Comitetul Politic al USR a validat, duminică seara, lista miniștrilor propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș și programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament.

Lista Cabinetului și programul de guvernare au fost depuse luni, la Parlament.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a fost nominalizat, lunea trecută, de șeful statului Klaus Iohannis, candidat la funcția de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituția României, candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

PROGRAM DE GUVERNARE USR PENTRU JUSTIȚIE

USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloș mai multe măsuri în domeniul Justiției, printre care aplicarea proiectului “Fără penali în funcții publice”, desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, reorganizarea Inspecției Judiciare și reformarea CSM, eliminarea restricțiilor privind libertatea de exprimare a magistraților, dar și întărirea principiului prevalenței dreptului european asupra celui intern prin reglementarea expresă a unor abateri disciplinare împotriva magistraților care încalcă hotărârile instanțelor europene.

USR PROPUNE ALEGERI LOCALE PENTRU PRIMARI ÎN DOUĂ TURURI ȘI PARLAMENT CU 300 DE ALEȘI

USR propune, în programul de guvernare depus luni la Parlament, alegeri locale pentru primari în două tururi de scrutin.

Un punct al programului de guvernare se referă la reforma electorală, care vizează alegeri locale pentru primari în două tururi, creșterea numărului de parlamentari de Diaspora, pentru o reprezen-tare proporțională a cetățenilor, precum și implementarea prevederii adoptate prin referendum cu privire la limitarea numărului de parlamentari la 300.

USR mai propune dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public - asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile din punct de vedere bugetar prin eliminarea discrepanțelor existente în prezent, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.

MINISTRUL AMERICAN AL APĂRĂRII A SOSIT ÎN GEORGIA, PRIMA ETAPĂ A UNUI TURNEU ÎN REGIUNEA MĂRII NEGRE

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni în Georgia, prima etapă a turneului său în regiunea Mării Negre cu scopul de a consolida alianțele cu țările supuse presiunii Rusiei, transmite France Presse.

Austin - primul șef al Pentagonului care vizitează această țară din Caucazul de Sud din 2014 - va căuta să reînnoiască un program de formare militară și va afișa angajamentul SUA față de Tbilisi, care cere de mai mulți ani să devină membru cu drepturi depline al NATO.

După Georgia, Austin se va deplasa în alte două țări riverane Mării Negre, Ucraina și România, cu același mesaj de susținere împotriva Rusiei, notează AFP.

Pentagonul consideră această regiune un potențial punct fierbinte, în special de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Forțele aeriene și navale rusești provoacă din ce în ce mai mult membrii NATO în Marea Neagră, scrie agenția franceză de presă.

NOUA ZEELANDĂ PROMITE O MAJORARE DE PATRU ORI A AJUTORULUI SĂU INTERNATIONAL PENTRU COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Noua Zeelandă s-a angajat luni să majoreze de patru ori ajutorul financiar pe care îl va acorda altor state în lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru a remedia răspunsul “teribil de inadecvat” adus în ultimele decenii de guvernele sale acestei provocări, transmite AFP.

În timp ce reprezentații statelor lumii se pregătesc să participe la summitul ONU de la Glasgow cu privire la climă, COP26, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a promis o majorare a ajutorului țării sale la 930 milioane de dolari (800 milioane de euro) pe patru ani.

Această creștere pe perioada 2022-2025 va aduce Noua Zeelandă la nivelul Marii Britanii în ce privește contribuția pe cap de locuitor.

Cel puțin jumătate din sumă va reveni insulelor din Pacific, dintre care multe sunt situate la mică altitudine și, prin aceasta, direct amenințate de creșterea nivelului apelor, a precizat Jacinda Ardern.

IRAN: ZECE ANI DE ÎNCHISOARE

Un fost guvernator al Băncii centrale a Iranului a fost condamnat sâmbătă la 10 ani de închisoare, fiind găsit vinovat că a delapidat 160 de milioane de dolari și a provocat pierderea a 20 de milioane de euro în detrimentul vistieriei statului, relatează AFP și Reuters.

Valiollah Seif, acum în vârstă de 69 de ani și care s-a aflat în fruntea Băncii centrale a Iranului între 2013 și 2018, a rămas deocamdată în libertate, având posibilitatea să facă apel.

Adjunctul său Ahmad Araghchi a fost condamnat la rândul său la opt ani de închisoare, iar un al treilea acuzat în proces, un alt adjunct al lui Seif, Rassoul Sajad, a primit 13 ani pentru “participare la trafic ilegal de valute și luare de mită”, a precizat Mizan Online, agenția Autorității judiciare iraniene.

AGERPRES

Lasă un comentariu