SIGURANȚA ȘCOLARĂ ÎN MEDIUL RURAL!

Distribuie pe:

O componentă importantă a activității acestei structuri vizează cunoașterea unităților de învățământ, monitorizarea acestora, din punct de vedere al măsurilor minime de securitate fizică, dar și din cel al problemelor cu care se confruntă elevii sau cadrele didactice.

Un procent semnificativ al unităților de învățământ din județul Mureș sunt în mediul rural, cu problematică diferită, motiv pentru care și în activitățile specifice de siguranță școlară ocupă un loc important.

Fie pentru cunoaștere și îndrumare, fie pentru identificarea problemelor sau pentru sprijin în situații problematice semnalate, prezența polițiștilor de siguranță școlară urmărește o cât mai eficientă abordare a acestora. Prin demersuri către alte instituții specializate, prin îndrumarea părinților și elevilor, prin prezența fizică, uneori în echipă pluridisciplinară, se încearcă identificarea de soluții care să protejeze mediul școlar, elevii în special.

Cheia activităților de acest gen rămâne munca în echipă, atât pentru prevenirea, cât și pentru combaterea criminalității din unitățile de învățământ și zona adiacentă. Iar echipa trebuie să includă - pe lângă instituții, autorități -, părinții, familia, comunitatea.

În ceea ce privește discuțiile cu elevii, ne dorim ca aceștia să înțeleagă câteva mesaje:

* Farsele și îmbrâncelile pot avea urmări dintre cele mai grave;

* Cei care asistă și, prin atitudinea lor, încurajează bullying-ul, sunt la fel de vinovați de acest fenomen ca și “autorul” principal;

* Lumea virtuală poate fi periculoasă dacă nu respectăm regulile elementare de siguranță;

* Plecarea de acasă nu rezolvă probleme, le agravează;

* Folosirea drumurilor publice necesită responsabilitate și un comportament adecvat;

* Atunci când siguranța cuiva este pusă în pericol, trebuie să solicităm ajutor;

* Siguranța școlară depinde de fiecare dintre noi!

IPJ MUREȘ, COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Lasă un comentariu