DEȚINUTUL, FILOSOFUL ȘI... DREPTATEA

Distribuie pe:

* “Popoarele vor fi fericite atunci când educația integrală a cetățenilor se va sprijini pe adevăr și dreptate. Să nu deosebim pe cel tare de cel slab; cel sus-pus, de umilul cetățean; pe omul pe care soarta l-a înălțat, dar poate că sufletul lui n-a putut s-o urmeze, rămânând precum a fost: nedrept și răutăcios față de nenorocitul căzut în mâinele lui, pe care însă natura l-a apărat, dăruindu-i o inimă sinceră, dreaptă, nobilă. Adeseori vom găsi conștiințe și caractere în bordeie (case sărăcăcioase) decât în casele celor avuți, cei mai mulți pe nedrept, unde, din cauza strălucirii prea mari, ochii noștri nu pot pătrunde misterul ce domnește acolo”.

Vasile Conta (1845-1882), filosof materialist, promotor al evoluționismului

***

* “Definiția mea este: Petre Țuțea Românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu. Vlad Țepeș are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ștefan Cel Mare. Cu armele. Și are meritul că l-a și bătut. Și are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin țepele puse în ... fund la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap și ți-era frică să n-o furi tu de la tine. Ăsta-i voievod absolut, Vlad Țepeș. Păi fără asta, istoria românilor e o pajiște cu miei”.

Petre Țuțea (1902-1991), eseist, filosof, economist, deținut politic, 15 ani de detenție comunistă

* “Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer peste toată fărădelegea și peste toată nedreptatea oamenilor care țin nedreptatea drept adevăr. În grădinile minciunii, pururi e de aur mărul, dar în zgură se preface, când îl taie adevărul!”

Vasile Militaru (1885-1959), poet, deținut condamnat la 42 de ani de închisoare

P.S. Pildele lui Solomon, cap. 29, vers: 4, 7,12, 14: “Un conducător prin dreptate face să propășească țara, iar cel ce pune dări grele o ruinează. Omul drept se îngrijește de pricina celor sărmani; celui fără de lege nu-i pasă de el. Când un conducător ascultă de cuvinte mincinoase, toți slujitorii sunt răi. Un conducător care judecă cu dreptate pe cei săraci își întărește scaunul pe veci. Când cei fără de lege domnesc, se înmulțesc răutățile.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu