HORECA, ȘCOALA ONLINE ȘI NIVELUL DE TRAI

Distribuie pe:

HoReCa - industria ospitalității este una din laturile economice și sociale cele mai lovite, practic doborâte ale economiei românești de la începutul pandemiei și până în prezent. Ospitalitatea, ca parte a caracterului românului, e în agonie. Închiderea HoReCa a lăsat și lasă fără sursă de venit foarte mulți români. Dacă într-o familie, soțul e ospătar și soția lucrează la bucătăria unui restaurant, iar acel restaurant este în pierdere sau se închide... toată familia suferă. Dacă acea familie are 3 sau 4 membri, de a-și da în cap unul celuilalt.

Cum aveți grijă voi, statul, de noi? Crescând prețurile? Prețurile au explodat, și nu numai prețul energiei electrice și al gazului, nu numai asigurările la mașini. E foarte scump să trăiești în România. E scump să mănânci în România. E scump. Carburanții au ajuns la prețuri de neimaginat. Cum ne protejați? Cum ne ajutați? Da, ne protejați de virus, dar ne omorâți de foame. Unde ne duceți? Cunoaștem faptul că trebuie să ne supunem, ca respectiv există și doi copii care fac școala online, iar unul dintre părinți trebuie să stea acasă ca să-i supravegheze, să-i hrănească, să-i ajute... e jale. Lăsând țară, ideii generale de vaccinare, de protejare, venite de afară și de sus în jos, dar ne omorâți ca nație. Puterea de cumpărare a românului a scăzut din cauza la o parte faptul că nu se face școală online, că această generație este cu mult în urma programei școlare, că informațiile acumulate în ultimul an vizavi de materiile școlare, dar și comportamentul social, relațiile intercolegiale, adaptarea la un mediu de școlarizare, confruntarea vieții reale... sunt deficitare, există lacune mari în toate aceste aspecte ale vieții unui copil. Lipsesc aceste părți din acel tot care trebuie să fie educația unui copil, care, în timp, ar trebui să fie pregătit pentru a se integra și a contribui la viața economică, socială, ca adult.

Ei bine, mai pe scurt spus, școala online obligă cel puțin un părinte să stea acasă, timp în care această persoană nu mai poate produce nimic, nu poate fi remunerată, deci nu are bani să-și hrănească copiii.

Ați mai văzut copii deștepți și morți de foame?

Mii de locuri de muncă din HoReCa au dispărut. Din ce trăiesc oamenii aceia? Practic, oamenii, pentru a supraviețui, sunt împinși spre ilegalități. Spre videochat, spre prostituție, spre cămătărie și păcănele. Trebuie să supraviețuiască. Asta înainte scumpirilor care nu se mai opresc, avem în față o iarnă... pe care trebuie să o străbatem și să răzbim, să rămânem în viață.

Voi, ca stat, nu renunțați la nimic, nu renunțați sau măcar să scădeți TVA-ul, impozitele, taxele, dar ne cereți nouă să renunțăm la locuri de muncă, la școli, la programul nostru și, culmea, mai băgați și scumpiri. Nu ne mai luați 45 la sută din salariu, că e vreme de criză. Sau numai noi, plebea, suntem în criză?

Noi, pătura asta socială... a săracilor, am tot scăzut: din cumpărături, din necesarul zilnic, facem deja economie la mâncare, la gaz și curent electric, la viață... Mai scădeți și voi! Coarda e întinsă mult prea mult.

Nu moare doar HoReCa. Nu moare doar economia națională. Murim noi, puțin câte puțin, în fiecare zi.

Lăsați copiii să meargă la școală, ca noi, părinții, să putem lucra. Lăsați-ne pe noi, părinții, să lucrăm, ca să ne putem ține copiii la școală. Și dacă e criză și e, hai să trecem toți prin ea, nu doar noi.

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu