CHINA ȘI RUSIA, FRONT COMUN ÎN TEORIA CONSPIRAȚIEI CORONAVIRUSUL, SCĂPAT DINTR-UN LABORATOR MILITAR DIN SUA?

Presa recentă din China și Rusia abundă în articole care indică Statele Unite drept loc de origine a coronavirusului, conform Digi 24 (redactor Bogdan Păcurar). Mai exact, un laborator militar, Fort Detrick, din statul Maryland, care a fost închis în urmă cu doi ani. Pretextul? Fort Detrick a pus lacătul pe poartă cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei, iar asta nu poate fi o coincidență, potrivit mass-media din China și Rusia. Oficialii contribuie și ei la răspândirea acestei teorii, iar presa de stat inițiază petiții și strângeri de semnături, pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să declanșeze o investigație la laboratorul american. Toate acestea, pe fondul răspândirii variantei Delta a virusului în China, lucru care atrage noi restricții și testarea unor orașe întregi, de milioane de locuitori.

Un site rusesc de știri, Svpressa.ru, a publicat, pe 31 iulie a.c., un articol sub titlul “Fort Detrick din SUA - sursa COVID-19?”. Refăcând cronologia pandemiei de coronavirus în Statele Unite, articolul susține că închiderea laboratorului de la Fort Detrick (august 2019) înaintea izbucnirii pandemiei nu este o coincidență, scrie și site-ul televiziunii de stat chineze CCTV, varianta în engleză.

De atunci, site-ul rusesc a mai publicat două materiale pe același subiect: “China cere o investigație asupra originii coronavirusului în Statele Unite” și “Ce are America de ascuns când acuză China: de unde provine pandemia de coronavirus?”.

Revenind la primul articol citat de CCTV, în acesta se arată că s-au petrecut lucruri ciudate în zona laboratorului înainte de izbucnirea pandemiei. Articolul îl descrie ca pe un iad, în care sunt păstrate cantități mari de arme biologice din Al Doilea Război Mondial. Mai mult, laboratorul s-a închis de urgență înainte de debutul pandemiei, ceea ce nu ar fi o coincidență, ci o decizie luată după descoperirea unor cazuri de “pneumonie cu cauze necunoscute” în Maryland, se mai arată în articol.

În iulie 2019, au fost raportate cazuri de “pneumonie cu cauze necunoscute” la două sanatorii din apropiere de Fort Detrick, iar în aceeași perioadă, a fost anunțată închiderea laboratorului. Articolul precizează că este ciudat că un laborator științific cu potențial de a urmări originea coronavirusului este închis brusc, în loc să se alăture eforturilor de a descoperi un vaccin.

În septembrie 2019, un raport al Centrului pentru controlul bolilor și prevenție din Maryland a arătat că “pneumonia cu cauze necunoscute” are legătură cu vaping-ul (fumatul de țigări electronice). La scurt timp după acest anunț, o boală pulmonară cu simptome asemănătoare COVID-19 a început să se răspândească în mai multe state din SUA.

Un raport al Institutului Național de Sănătate menționează că, din 24.000 de probe de sânge colectate în Statele Unite, la începutul anului 2020, cercetătorii au descoperit că unele conțineau deja anticorp: împotriva Covid.

Potrivit raportului, coronavirusul a început să se răspândească în SUA în toamna lui 2019. În plus, pe site-ul Departamentului de Sănătate din Florida se arată că au fost 171 de pacienți cu simptome de Covid sau testați pozitiv în decembrie 2019 și niciunul dintre aceștia nu călătorise în China.

Nu poate fi o coincidență că închiderea laboratorului de la Fort Detrick și răspândirea “pneumoniei cu cauze necunoscute” au avut loc aproape simultan. Boala de plămâni asociată cu țigările electronice a fost probabil declanșată de scurgerea de materiale biologice din laboratorul secret de la Fort Detrick, se mai arată pe CCTV.

Deși Washingtonul a respins deschiderea unei anchete asupra infectărilor din Maryland, din motive de securitate națională, problema nu poate fi ocolită la nesfârșit, se încheie articolul din Svpressa, citat de CCTV.

Originea teoriilor, în China

Și China s-a alăturat acestui front. Deși presa chineză a vehiculat și ea ipoteza originii coronavirusului în SUA, eforturile acesteia în această direcție s-au intensificat în ultima perioadă, scrie CNN. În ultimele săptămâni, Beijingul și-a mobilizat diplomații și aparatul de propagandă, cerând OMS să facă o anchetă la laboratorul militar de la Fort Detrick, din SUA. Asta, după ce tot Beijingul a refuzat cererea OMS de a permite accesul investigatorilor pentru o a doua fază a investigației în laboratoarele și piețele din Wuhan.

China respinge categoric ipoteza ca virusul să provină din laboratorul din Wuhan, acuzând Washingtonul că politizează originile coronavirusului. Dar, în același timp, promovează agresiv o contra-teorie fără nicio dovadă științifică, mai scrie CNN.

Recent, publicația chineză de stat Global Times a demarat o campanie în care cerea populației să semneze o scrisoare către OMS, pentru a deschide o anchetă la laboratorul de la același Fort Detrick. Scrisoarea ar fi strâns deja 25 de milioane de semnături.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, a cerut OMS să investigheze atât laboratorul de la Fort Detrick, cât și pe cel de la Universitatea din Carolina de Nord. El a sugerat, de asemenea, că atleții armatei americane care au participat la Jocurile Militare Mondiale de la Wuhan, din 2019, ar fi putut aduce virusul în China, reluând astfel aceleași acuzații pe care le-a făcut în martie 2020.

Între timp, televiziunea chineză de stat CCTV a difuzat un material de 30 de minute cu titlul “Povestea întunecată de la Fort Detrick”. Pe rețeaua Weibo, varianta chineză cenzurată a Twitter, un hashtag legat de acest subiect ar fi strâns 420 de milioane de vizualizări.

Aceste eforturi ale Beijingului vin pe fondul răspândirii rapide variantei Delta a coronavirusului în China. Începând din 20 iulie 2021, explozia de cazuri, cea mai gravă din ultimul an, a infectat peste 500 de oameni în câteva zeci de orașe, punând milioane de locuitori în carantină și atrăgând o serie de restricții.

Ce s-a întâmplat la Fort Detrick?

În august 2019, autoritățile americane au decis închiderea Fort Detrick, unde se făceau cercetări inclusiv cu agenți periculoși, cum ar fi virusul Ebola, a anunțat New York Times, la vremea respectivă.

Potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, centrul de cercetare nu avea “suficiente sisteme de decontaminare a apelor uzate”, provenite din laboratoarele de înaltă securitate. Autoritățile au precizat că nu a existat niciun risc sau pericol pentru sănătatea publică sau pentru angajați.

Institutul era un centru de apărare biologică, unde erau studiați germeni și toxine care ar putea prezenta pericol pentru militari sau pentru sănătatea publică și, de asemenea, investiga răspândirea unor boli.

Printre agenții studiați la Fort Detrick s-au numărat organisme care cauzează Ebola, variolă, antrax, ciumă.

Problemele au apărut în 2018, în urma unor furtuni care au dus la inundarea și distrugerea unui sistem de sterilizare a apelor uzate, pe care institutul îl folosea de decenii. Centrul a înlocuit sistemul distrus cu unul nou, pe bază de chimicale. Însă o inspecție ulterioară a stabilit că procedurile necesare nu erau respectate întocmai și că au existat unele scurgeri în laborator, nu în exterior. Ca atare, s-a luat decizia închiderii laboratorului de la Fort Detrick.

Revista LUMEA 10/2021

Lasă un comentariu