SĂ NE CUNOAȘTEM ORAȘUL – ISTORIE ÎN ADIDAȘI (I)

Distribuie pe:

Nu știu alții cum sunt, dar ei găsesc resurse de bucurie și energie la fiecare început de zi, iubesc oamenii care au grijă de oameni și construiesc firesc, armonios, istoria de mâine. Cum să nu-i iubești? Cum să nu le dai aripi? La doar 10-11 ani deschidem cartea istoriei cu o călătorie în timp în orașul nostru și, odată cu poveștile pe care le spunem, orașul tău și al meu trăiește mai departe și îți va mulțumi. Călătoria noastră este gata. Tu știi povestea orașului tău? Elevii clasei a IV-a la Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș, învățătoare ROȘCA Adriana Crina, vă invită la plimbare!

CASA MEMORIALĂ “AVRAM IANCU” DIN TÂRGU-MUREȘ

Pe strada Avram Iancu din Târgu-Mureș, la numărul 23, se află Casa Memorială “Avram Iancu”, un muzeu de istorie dedicat perioadei petrecute de Avram Iancu în Târgu-Mureș. Acesta a locuit aici în perioada 1846-1848 și a fost un luptător pentru drepturile poporului român. Avram Iancu a venit în Târgu-Mureș pentru că aici se afla Tabla regească, aceasta fiind denumirea populară a Curții de Apel din Târgu-Mureș. El era cancelarist la Curtea de Apel și practica avocatura, reprezentând oameni simpli în fața autorităților. În această casă, împreună cu Alexandru Papiu Ilarian, au pus bazele Marii Adunări Naționale de la Blaj, care a fost un moment important din istoria României. (Rusu Andrei Nicolae)

BIBLIOTECA TELEKI-BOLYAI, O BIBLIOTECĂ MUZEU

Situată în Târgu-Mureș, denumit în trecut și Mureș-Oșorhei, Oșorheiu sau Târgul Mureșului, și vizitată anual de aproximativ 12.000 de turiști, Biblioteca Teleki-Bolyai a fost deschisă în anul 1802 de către contele Sámuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei. Biblioteca se numără printre primele biblioteci publice din țară și a funcționat fără întrerupere de atunci și până în zilele noastre.

Colecția sa de cărți a ajuns să cuprindă aproximativ 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule (cărți tipărite în primii ani ai introducerii tiparului, între 1455-1500), cărți științifice, opere și ediții rare, manuscrise, unicate, prime ediții, cărți scoase de cele mai renumite case editoriale europene din secolele XVI-XVIII, dar și biblii în diferite ediții și în diferite limbi.

Ulterior, în Biblioteca Teleki au fost incluse și alte colecții de cărți, printre care și cea a Bibliotecii Bolyai, înființată în 1557 și aparținând Colegiului Reformat din Târgu-Mureș (azi Liceul “Bolyai Farkas”), cu aproape 80.000 de volume. Aici se găseau, de asemenea, cărți vechi de știință și literatură.

În prezent, Biblioteca Teleki-Bolyai deține aproximativ 230.000 de volume în diferite limbi: latină, greacă, germană, franceză, română și maghiară, dar și în alte limbi europene și orientale. Printre rarități se numără “Codicele Koncz”, un manuscris pe pergament din secolul al XIV-lea, 71 de incunabule, atlase și albume botanice și zoologice cu gravuri de Giovanni Battista Piranesi și Francesco Piranesi, “Tratatul de pictură” al lui Leonardo da Vinci ș.a. (Philip Marton)

SCĂRILE RAKOCZI, CALEA DE ZI CU ZI

Eu sunt Zara Pahonțu, iar azi vă voi duce cu mine într-o călătorie încărcată cu multă istorie, pe drumul pe care îl parcurg zi de zi. Călătoria mea începe pe strada Scăricica, care unește două simboluri ale Târgu-Mureșului, Restaurantul Petry și Scările Rakoczi. Restaurantul familiei Petry este reprezentativ pentru breasla măcelarilor. În magazinul lor de prezentare există un muzeu ce ilustrează istoria familiei, aflată de opt generații în breaslă. După restaurantul Petry, ajungem la Scările Rakoczi, care au fost construite în anul 1902. În anul 2014, acestea au fost pictate și, în urma unui concurs, au devenit cele mai frumoase scări din Europa. Scările au șaptezeci de trepte și le urc aproape în fiecare dimineață. La capătul lor se află bustul lui Rakoczi, principe al Transilvaniei. Gândul îmi zboară spre Cetatea Medievală, spre după-mesele de plimbare și joacă și castanele prăjite de la capătul bulevardului. Cetatea este veche, din anii 1500, are șapte bastioane și clădiri frumoase în interior, Muzeul de arheologie și istorie și Biserica reformată. La celălalt capăt al Bulevardului Cetății este școala mea. În fiecare zi, drumul meu este plin de simboluri reprezentative pentru orașul meu, iar acesta mă duce la Colegiul Unirea, școala mea unde, zi de zi, învăț lucruri noi.

CETATEA MEDIEVALĂ DIN TÂRGU-MUREȘ

Cetatea se află în centrul municipiului Târgu-Mureș. În interior este Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Actuala cetate a fost construită pe locul unei alte fortificații, ridicate în secolul al XV-lea și a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Această primă cetate a fost distrusă în timpul lui Mihai Viteazul. Cetatea din ziua de astăzi a fost construită între anii 1602 si 1652, din piatră de râu și cărămidă, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane, construite de breslele muncitorești: ale Blănarilor, Dogarilor, Măcelarilor, Croitorilor și Cizmarilor. Aceste bastioane au trei sau patru nivele, ce comunică în interior prin scări de lemn. Stilul arhitectonic aparține Renașterii târzii. Este ultima cetate de tip orășenesc, fiind realizată cu sprijinul locuitorilor, care au achitat diferite sume de bani, timp de mai mulți ani, inclusiv prestarea unor zile de muncă prin bleslele din oraș. Astăzi, cetatea este un monument viu, prin aspectul ei și prin numeroasele evenimente și concerte organizate aici. (Szasz David)

ASA TG. MUREȘ

ASA Tg. Mureș este prescurtarea de la Asociația Sportivă “Armata” Tg. Mureș.

Clubul de fotbal a fost înființat în 1962. În anul 1967 promovează în divizia A. Pe plan internațional a participat de trei ori în Cupa UEFA. Cei mai cunoscuți jucători ai echipei ASA sunt: Ladislau Bölöni și Ioan Sabău. Culorile echipei sunt roșu și albastru. Pe lângă echipa de fotbal, ASA a mai avut echipa de volei, box și judo. (Gorea Luca Alexandru)

POVESTEA ORAȘULUI MEU

Târgul-Mureșul a fost atestat prima dată în documente în 1332, cu 689 de ani în urmă.

Această perioad[ aparține Evului Mediu Târziu. La început, orașul nostru purta numele “Novum Forum Siculorum”. Această denumire este în limba latină. Mai târziu, orașul s-a numit Târgu-Secuiec și abia apoi Târgu-Mureș. Numele orașului vine de la târgul de pe malul Mureșului, un râu care trece prin orașul nostru. De-a lungul timpului, orașul a avut mai multe denumiri. Dintre acestea amintim: “orașul școlilor”, “orașul noroaielor”, “orașul fleicilor” și “orașul trandafirilor”.

Dacă luăm orașul la pas, putem descoperi mai multe construcții și clădiri reprezentative pentru Târgu-Mureș. Acestea sunt: Cetatea Târgu-Mureșului construită în anul 1603, Palatul Administrativ, construit cu 108 ani în urmă, Clădirea Primăriei, Palatul Culturii, construit între anii 1911 și 1913, Biblioteca Teleki, Biserica cu Două Turnuri, Catedrala Mare și Turnul Franciscanilor din Piața Teatrului.

Fiecare oraș vechi are povești ce așteaptă să fie descoperite. Târgu-Mureșul este unul dintre acele orașe care ascunde multe povești interesante despre cei ce au locuit odată în el. (Bucur Raul Alexandru)

CETATEA MEDIEVALĂ DIN TÂRGU-MUREȘ

Cetatea se află în centrul municipiului Târgu-Mureș. Datează din secolul al XV-lea, având o suprafață de 4,3 hectare, sub formă de incintă fortificată, cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată și Muzeul de Istorie și Arheologie.

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în anul 1492 și care a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Această primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul.

Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida. Cele cinci turnuri de pe colțuri și Bastionul Porții s-au păstrat până în zilele noastre, împreună cu două dintre turnurile pătrate aparținând primei incinte: Bastionul Mic Báthory, respectiv parțial Bastionul Lăcătușilor.

Biserica Reformată din Cetate este cea mai veche clădire din Târgu-Mureș, fiind finalizată în totalitate abia în 1490.

Sistemul de fortificație din cetate a fost bazat pe existența bastioanelor, care erau construite și administrate de breslele orașului Târgu-Mureș. Breslele au fost asociații de meșteșugari aparținând unei meserii, care au apărut în Evul Mediu, după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea de armata austriacă. În cetate se găsesc: Bastionul tăbăcarilor, Bastionul blănarilor și lăcătușilor, Bastionul dogarilor, Bastionul porții, Bastionul măcelarilor, Bastionul croitorilor, Bastionul Báthory. (Maia Marica)

PALATUL CULTURII

Lucrările au început în anul 1911, iar în vara anului 1913, târgumureșenii au putut să își vadă palatul construit. De atunci, în Palat se țin spectacolele de teatru, concerte. Palatul Culturii găzduiește azi filarmonica, biblioteca, galerii de artă, muzeul orașului. Vizitatorii sunt uluiți de minunatele picturi de pe pereți și de vitralii care amintesc de basme din trecut. Din hol, scările de marmură conduc la Sala de oglinzi și lojele teatrului. În Sala Mare se află orga cu 4.463 de tuburi și 63 de registre, martoră de atunci la numeroase concerte ținute acolo. Atunci când a fost construită, orga de la Palatul Culturii era considerată una dintre cele mai mari instrumente din lume. (Lidia Esmeralda Togănel)

BIBLIOTECA TELEKI-BOLYAI

Clădirea în care funcționează încă biblioteca a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Biblioteca conține aproximativ 40.000 de volume, printre care 66 de cărți foarte vechi, tipărite înainte de anul 1500, precum și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.

Biblioteca Teleki din Târgu-Mureș pare ruda de la țară a splendidei Săli de Stat a Bibliotecii Naționale de la Viena. Sala bibliotecii târgumureșene este în stil baroc, pe două niveluri, și seamănă cu impunătoarea sală din Viena, dar dimensiunile mari ale bibliotecii din capitala imperială nu se puteau regăsi într-un oraș situat aproape de granița imperiului. Cu toate acestea, Biblioteca Teleki este una dintre cele mai frumoase și importante biblioteci din Europa Centrală și de Est și singura din Transilvania care funcționează și ca obiectiv turistic. (Elena Maris)

Lasă un comentariu