FILOSOFUL, MITROPOLITUL ȘI... MATERIA

Distribuie pe:

* “Cât timp nu se va putea proba că materia sau forțele fizice pot să raționeze, suntem obligați să considerăm orice legătură inteligentă și inteligibilă între fenomene drept o probă directă a existenței unui Dumnezeu care cugetă” (De l”espece et de la classification en zoologie - Ed. Bailliere, Paris, 1869, pag 12).

Louis Agassiz (1807-1873), celebru naturalist, profesor la Universitatea din Cambridge, geolog și savant american de origine elvețiană. După ce a studiat în Elveția și Germania, s-a mutat în SUA. Și-a luat un doctorat în Psihologie, iar mai târziu a fost profesor de istorie naturală, zoologie și geologie la Harvard. În anul 1830 a devenit doctor în Medicină la München. Agassiz este amintit astăzi pentru teoriile sale cu privire la vârstele de gheață și pentru rezistența sa la teoriile lui Darwin privind evoluția.

***

* “Nu există atei, ci oameni care refuză să gândească. Fără Dumnezeu am fi apariții ciudate și dispariții stupide”.

I.P.S. Antonie Plămădeală (1926-2005), înalt ierarh al B.O.R.-Mitropolit al Ardealului, cărturar și patriot.

***

* “În vremurile de demult a trăit în Franța un filosof și scriitor iluminist pe numele său Voltaire Francois Marie Arouet (1694-1778). Acesta a scris cărți întregi împotriva lui Dumnezeu, dar în special împotriva Sf. Scripturi, unde se găsesc numai minciuni și basme - spunea el. A profețit că peste 50 de ani nu se va mai găsi pe pământ nicio

Sf. Scriptură. Lumea se va deștepta și această carte de minciuni va dispărea. Știți cum a răspuns Dumnezeul Îndurărilor hulelor filosofului iluminist? După ani și ani, casa în care a trăit Voltaire a ajuns să fie tipografie, și nu una oarecare, ci o tipografie unde s-a tipărit

Sf. Scriptură”.

“Frați români! Nu vă mai luați la trântă cu Dumnezeu că n-aveți nicio șansă; El este Alfa și Omega, Cel ce a fost, Cel ce este și Cel ce va fi. Închideți ochii și închipuiți-vă pentru câteva momente toate existențele umane fără biserici, mănăstiri, preoți, cele 10 porunci, fără Sf. Scriptură, fără cununii, fără înmormântări, fără botezuri, fără atâta muncă și realizări făcute de slujitorii Domnului așa răi cum ne cred unii trădători de Hristos și neam, și ... ce va mai rămâne? Vă spun eu: un pământ sterp și arid fără industrie, agricultură, monumente de istorie și cultură, un haos total plin de dezordine și viitori humanoizi fără suflet, niște homosexuali, că tot se poartă aceștia (moda timpului) mai mult ca niște creștini. Biserica cu tot ce reprezintă ea poate să stea cu capul sus după milenii de realizări multiple. După dvs., ce a rămas și cu ce ne-am ales”? (n.a.)

P.S. Pildele lui Solomon, cap. 17, vers 1-2, 22, 25: “Mai bună este o bucată de pâine uscată cu pace, decât o casă plină cu carne, dar cu vrajbă. În topitoare se lămurește argintul și în cuptor aurul, dar cel ce încearcă inimile este Domnul.

O inimă veselă este un leac minunat, pe când un duh fără curaj usucă oasele. Feciorul neascultător este necaz pentru tatăl lui și amărăciune pentru mama lui”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu