CINCI PACIENȚI SALVAȚI: PRELEVARE DE ORGANE DE LA UN PACIENT AFLAT ÎN MOARTE CEREBRALĂ, LA SPITALUL JUDEȚEAN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Agenția Națională de Transplant a anunțat, marți, că s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Județean Târgu-Mureș. S-au prelevat ficatul, rinichii și cornee.

Cinci pacienți au fost salvați, doi dintre ei făcând dializă de mai mult de 8 ani, relatează news.ro.

“Tot mai mulți români au înțeles că, a accepta să doneze organele cuiva drag altor oameni care se luptă să supraviețuiască, înseamnă să salveze o viață sau mai multe. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorului și familiei acestuia. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a găsit puterea de a spune DA pentru donarea de organe și țesuturi. Acest gest este dovada supremă a bunătății și generozității. Transmitem sincere condoleanțe familiei și mulțumim cu respect pentru gestul făcut, gest care a schimbat în bine viața a 5 oameni necunoscuți”, a transmis, marți, Agenția Națională de Transplant.

Instituția a precizat că este cea de-a doua acțiune de coordonare transplant realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș în această lună.

“Apreciem efortul echipei de coordonare a spitalului mureșean, formată din dr. Mihai Morariu - kdp, as. Dorina Boca - coordonator transplant, dr. Oana Pitea - coordonator regional, precum și implicarea conducerii acestei unități sanitare în susținerea Programului Național de Transplant”, a mai transmis Agenția.

Pentru intervențiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) și țesuturilor (cornee), la Tg. Mureș au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Genadyi Vatachki, dr. Luminița Stoica, dr. Gheorghe Potlog, as. Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca (dr. Dan Pop, dr. Marin Visterniceanu, dr. Raluca Țabrea) și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București (dr. Ioana Manole). Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale centrelor din București și Cluj-Napoca.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viața unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenția de transplant hepatic realizată de echipa condusă de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, cu sprijinul echipei ATI (dr. Mihai Popescu, dr. Mihai Simionescu).

La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de dr. Dan Pop și dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervențiile de transplant renal pentru 2 pacienți, de 55 de ani și de 62 de ani, aflați de mai mult de 8 ani în dializă.

Alți 2 români își vor recăpăta vederea în urma intervențiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, relatează news.ro

Lasă un comentariu