NOI CONCENTRATOARE DE OXIGEN, LA AMBULANȚA SAMARITANUS DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Două noi concentratoare de oxigen provenite din donațiile târgumureșenilor, vor fi folosite de astăzi de Serviciul de Ambulanță Samaritanus din Târgu-Mureș pentru bolnavii de COVID-19.

Acestea au fost achi-ziționate de Fundația Comunitară Mureș, banii fiind donați de comunitatea locală.

Aparatele se adaugă celorlalte 21 de concentratoare de oxigen care se folosesc intens de câteva săp-tămâni la domiciliul bolnavilor.

60 de bolnavi cu COVID sunt în îngrijirea serviciului privat de ambulanță din Târgu-Mureș, iar alte 10 persoane așteaptă pe lista de așteptare. Pentru toți aceștia, asistența medicală este gratuită, precizează coordonatorul Serviciului de Ambulanță Samaritanus Târgu-Mureș, Varga Zsigmond:

Concentratoarele de oxigen sunt folosite de bolnavii Covid pentru a-i ajuta acolo unde saturația este scăzută, dar nu foarte scăzută, asta înseamnă o saturație de 85-92 unde încă mai ajută aparatul acesta. Dar ajutorul nostru nu se limitează doar la oxigen pentru că nu ajută doar oxigenul. Noi recoltăm sânge la bolnavii de Covid, ducem probele la laborator, iar rezultatul analizelor le trimitem la medic care ajustează schema de tratament în funcție de rezultatele pe care le are bolnavul. S-au mai cumpărat acum încă două (concentratoare de oxigen) după ce s-au făcut donații, persoane fizice din oraș.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Samaritanus spun că starea de sănătate a majorității pacienților lor se îmbunătățește dacă sunt solicitați să intervină încă de la debutul bolii.

Testarea și tratamentul din prima săptămână de boală sunt esențiale, mai spune Varga Zsigmond:

Fenomenul acesta de hypoxie este redenumit în cazul bolnavilor de Covid. Se numește “happy hypoxie” adică, efectiv, bolnavul nu simte lipsa aerului, deși îi desaturează. Recomandarea mea asta este, să se testeze la primul simptom și chiar fără simptom, și să înceapă foarte repede tratamentul antiviral. Atâta timp cât infecția este doar virală, poate fi ajutat acasă. Dacă ea devine inflamatorie după 7 zile și începe să scadă saturația de oxigen fără să observe bolnavul că saturația lui scadă fără să aibă acasă pulsixometru, ajung săracii oameni pe terapie intensivă fără să-și dea seama.

Ambulanța Samaritanus a inițiat în urmă cu un an și jumătate proiectul “Oxigen pentru Târgu-Mureș” pentru a interveni în astfel de cazuri, însă nu a găsit înțelegere la autoritatea locală, o parte din aparatura existentă fiind cumpărată tot din donațiile târgumureșenilor, a precizat coordonatorul Serviciului, Varga Zsigmond (Radiomures.ro)

Lasă un comentariu