DIASPORA

Distribuie pe:

ROMÂNII DIN ITALIA “DAU O MÂNĂ DE AJUTOR ACASĂ“                            

La 28 octombrie, sub sloganul “Dăm o mână de ajutor acasă”, va avea loc, în premieră, în format video, online, primul eveniment organizat în Italia, de strângere de fonduri pentru ajutorarea a trei organizații de voluntariat din România, care își desfășoară activitatea în domenii cheie: educație, informare sanitară, suport psihologic, informează rotalianul.com, publicație online a românilor din Italia.

Evenimentul, intitulat Cercul Donatorilor Italia, este organizat de GRASP Milano (Global Romanian Society of Young Professionals), în parteneriat cu asociații de profil din Peninsulă, iar promotorii sunt profesioniști români stabiliți în Italia, care activează în cele mai diferite domenii: manageri, medici, jurnaliști, antreprenori, juriști, artiști, dar poate participa oricine dorește să “dea o mână de ajutor acasă”.

La data stabilită, românii din Italia se vor conecta online și vor avea posibilitatea să doneze pentru cele trei organizații selecționate, proiectele având, estimativ, un impact direct asupra a 4.000 de români din țară.

Organizațiile și proiectele promovate sunt:

* Asociația “Eu și Endometrioza”, cu proiectul “Endometrioza - de la adolescenta de astăzi la femeia de mâine”, va educa 2.000 de tinere cu privire la această boală, efectele ei asupra sănătății femeilor, recunoașterea simptomelor și ceea ce e de făcut.

* Asociația “Enable Emotions”, cu proiectul “Caravana terapeutică”, va oferi două sesiuni gratuite de psihoterapie pentru 2.000 de persoane în 10 orașe din România.

* Asociația “EduBuzz”, cu proiectul “Gust în Augustin”, va pregăti 50 de copii din comuna Augustin, județul Brașov, cu privire la importanța alimentației sănătoase, implicându-i în pregătirea mâncării calde, precum și în amenajarea si întreținerea unei sere.

Publicația notează că este a doua acțiune de acest fel organizată de români din diaspora pentru românii din țară, după ce, în iunie 2021, a avut loc primul Cerc al Donatorilor, organizat de români din Belgia, Spania, Italia, Statele Unite, sub egida Romanian Diaspora Funding Network (RDFN).

Inițiativa a înregistrat un succes peste așteptări, suma adunată fiind de 16.000 euro, destinată proiectelor selecționate. Până acum, membrii RDFN au susținut peste 26 de proiecte, au mobilizat aproape 500 de donatori în diaspora și au reușit să strângă 80.000 euro.

Proiectele susținute de diaspora română din Italia vor fi prezentate de “ambasadori de excelență”: Maia Morgenstern, respectiv, Chef Dorina Burlacu și Costel Ureche, menționează sursa citată.

TOADER STOICA, PRIMUL VICEPRIMAR ROMÂN DIN ITALIA: “ROMÂNII SUNT FOARTE PUTERNICI CÂND SUNT UNIȚI”

Toader Stoica - “Teodoro” -, în vârstă de 52 de ani, antreprenor în domeniul construcțiilor, originar din Vrancea, a fost numit viceprimar în localitatea Riano, de lângă Roma. Aflat la al doilea mandat, Toader Stoica a obținut la alegerile din octombrie aproape 300 de voturi și este primul viceprimar român din Peninsulă. Riano este o localitate de 10.000 de locuitori, din care 17% sunt străini: cei mai numeroși sunt românii, peste 1.100 de rezidenți, informează rotalianul.com.

“Cu mare plăcere pot să vă anunț că, după câștigarea alegerilor care au avut loc la Riano în 3 și 4 octombrie, am semnat împuternicirea prin care voi avea un triplu rol în administrația orașului: viceprimar, consilier și assessore - membru în executivul localității. Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, voi ocupa această funcție cu un enorm simț al responsabilității față de toți cetățenii” - așa și-a anunțat victoria Teodor Stoica, pe rețelele de socializare. Lista sa, “Riano riparte” (Riano repornește), a obținut aproape 40% din totalul voturilor exprimate, notează sursa citată.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu