IOHANNIS, DESPRE UN GUVERN MINORITAR SPRIJINIT DE PSD: TREBUIE SĂ NE APUCĂM DE TREABĂ CU CEI CE VOR SĂ FIE CU NOI

Distribuie pe:

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este nevoie de un Guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă România, afirmând că acesta trebuie sprijinit în Parlament de “cei care vor să fie cu noi”.

Președintele Iohannis a fost întrebat dacă viitorul Guvern minoritar are șanse să reziste până în 2024 și să realizeze reformele în contextul în care va fi sprijinit de PSD, partid pe care l-a acuzat în nenumărate rânduri că le blochează.

“Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât

în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorități. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l-am făcut pentru România și pentru români și așa se va întâmpla. Dacă Guvernul va fi în această componență un an sau doi sau trei, vom vedea, dar problemele, dragii mei, trebuie rezolvate. O dată și o dată trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze”, a spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

El a ținut să precizeze că reformele nu au fost realizate de coaliție din cauza “crizatorilor”.

“Trebuie să vedem lucrurile așa cum le văd și românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este România, nu este despre problemele românilor, este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt și nu au reușit să arate decât ce neimportanți sunt, ca să o spun foarte franc. Pe de altă parte, acum am desemnat pe domnul Ciucă ca să formeze un Guvern ca să ne apucăm..., ca să se apuce Guvernul să rezolve problemele românilor și problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii și reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 și sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiție - avem absolută nevoie de o justiție independentă, corectă, dreaptă -, avem nevoie de schimbări, legile justiției sunt încă așa cum au rezultat ele pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Nu putem să rămânem așa. Avem nevoie de reformă în administrație. Avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numește. Coaliția care a guvernat până acum nu a reușit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu, acum, de la Bruxelles, de ce nu au reușit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situația la noi”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a fost întrebat și dacă este adevărat că el l-a impus în PNL pe Nicolae Ciucă să fie candidat la funcția de premier.

“Asta cu vehiculatul este cam așa: am luat o decizie, se formează un Guvern și nenumărați își exprimă opiniile. Este drăguț, dar problema practică este de formare a Guvernului și domnul Ciucă a fost propus de PNL, cum știm cu toții', a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care a început joi. (AGERPRES)

Lasă un comentariu